2024. április 20., szombat

Háromezer iskolatáska az elsősöknek

A tartományi kormány tegnap 10 millió dinár értékben iskolatáskát ajándékozott a községek, városok képviselőinek az elsős diákok részére. Ez a szolidaritás üzenete: az összetett szociális-gazdasági körülményekben segítünk a családoknak, iskoláknak és községeknek, amelyek kérik és megérdemlik a segíséget – mondta dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár.

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi  titkár kiemelte:

– A háromezer iskolatáskát Vajdaságban azok az elsősök kapták, akik elsősorban a kevésbé fejlett önkormányzatokban élnek – 19 ilyen önkormányzat van, amely a harmadik vagy a negyedik kategóriába sorolható. Ugyanakkor nagyszámú olyan önkormányzat iskoláinak elsősei kapták, ahol több nyelven folyik a tanítás, kisebbség nyelven, így magyarul is. Csak most sikerült kiosztani a táskákat, mert a szállító most fejezte be a termelést. A táskák azonban akár a későbbi években is biztos jól jönnek – hallottuk az oktatási titkártól.

Tatjana Nikolić, a verseci városi egészségügyi és szociálisvédelmi tanács tagja:

– Minden támogatás az iskolakezdéshez sokat jelent a nehéz körülmények között élő családok és az elsőbe indult gyerekeik számára. A táskát 26, többnyire román ajkú falusi diák kapja, akik kihelyezett tagozatokban tanulnak Ritiševóban Stražában és Kuštiljban.

Radomir Mišljenović, Titel község elnökének kabinetfőnökje:

– A sajkási Isidora Sekulić iskola és a mošorini kihelyezett tagozat elsősei számára 81 iskolatáskát kaptunk. Ez szép segítség a község számára és a szülők számára, habár már megkezdődött a tanév. Reméljük, ezeket a táskákat évekig tudják használni a tanulók.

Zoran Dragin, Ada község alelnöke:

– Köszönetet mondok a tartományi kormánynak, Zoran Milošević és Nyilas Mihály titkár uraknak, hogy lehetővé tették Ada község elsős diákjai számára ezt a szép ajándékot. Ada községnek 120 elsős diákja van, mi most 81 táskát kaptunk, a többit az önkormányzat és a Duga civil szervezet segítségével tudtuk biztosítani. Így községünkben minden elsős diák kap iskolatáskát.