2024. március 28., csütörtök

100 ezer dinár támogatás az első gyermek után

Az illetékes miniszter a támogatási rendszer átszervezését is kilátásba helyezte

Az első gyermek után kifizetendő családtámogatás 2018-tól 100 ezer dinárt tesz ki, jelentette be Zoran Đorđević, munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter. Ahhoz, hogy ez az intézkedés hatályba léphessen, a Szerbiai Képviselőháznak el kell fogadnia a gyermekes családok finanszírozásáról szóló törvény módosítási javaslatát. Ez állítólag az idei év végéig történhet meg.

A Beruházás a gyermekekbe – minden gyermek érdekében elnevezésű konferencián a tárcavezető azt is bejelentette, hogy a fogyatékkal és fejlődési rendellenességgel élő gyermekek szülei az eddigiekhez képest 50 százalékkal nagyobb gyermekpótlékra számíthatnak.

– A népesedési program keretében már foganatosítottuk az intézkedéseket, amelyek mentén azok a nők, akik veszélyeztetett várandóságuk miatt nem dolgozhatnak, akkor is egy évig térítésben részesülnek, ha nincsenek munkaviszonyban, vagy esetleg tiszteletdíjas alkalmazottként dolgoznak, vagy önfoglalkoztatóak. Szerbia évente különböző jogcímeken 52 milliárd dinárt különít el a gyermekek számára. A jövőben a támogatások átszervezésére is számítani lehet, igyekszünk minél igazságosabbá tenni a támogatási rendszert – taglalta Đorđević.