2024. április 19., péntek

Drága mulatság lesz a petárdázás

A pirotechnika szerelmesei 50 ezer és 100 ezer dinár közötti pénzbírságra, vagy 40 és 120 óra közötti közmunkára számíthatnak büntetésként

Parlamenti eljárásba került a közrendről szóló törvény módosítási javaslata, amely az eddigiekhez képest jóval szigorúbb büntetést irányoz elő a pirotechnikai eszközök használata esetén.

Miután a Szerbiai Képviselőház elfogadja a módosítást, illetve az hatályba lép, 50 ezer és 100 ezer dinár közötti pénzbírságra, vagy 40 és 120 óra közötti közmunkára számíthat büntetésként az, aki pirotechnikai eszközökkel veszélyezteti polgártársai testi-szellemi épségét, vagy nyugalmát.

Az eddigi pénzbírság 10 ezer és 50 ezer dinár között alakult, a büntetésként kiróható közmunka ideje pedig eddig is 40 és 120 óra között terjedt.

Azok, akik lőfegyverből, egyéb fegyverből, vagy fegyverutánzatból lőnek a levegőbe, az eddigi 50 ezer és 150 ezer dinár közötti pénzbírság helyett 100 ezer és 150 ezer dinár közötti pénzbírságra számíthatnak, vagy 30 nap és 60 között terjedő fegyházelzárásra.

A szóban forgó törvénymódosítási javaslatot érthető módon sürgősségi eljárásban továbbították a parlamentnek, tekintettel a közelgő ünnepekre, amikor a petárda robaja szinte egy-két hónapig mindennaposnak számít.