2024. március 29., péntek

A dicsőség mulandó, a szégyen örök

A korrupció és a diszkrimináció ellen tiltakozott tegnap Stanko Krstin újvidéki vállalkozó, a Vajdasági Munkáltatók Uniójának elnöke

Stanko Krstin az újvidéki bíróság épülete előtt ,,A dicsőség átmeneti, a szégyen örök” feliratú táblával fejezte ki elégedetlenségét a nemzeti alapon történő diszkrimináció és a korrupció ellen. Az újvidéki vállalkozó harca immár tíz éve tart.

– Elfoglalt ember vagyok, van egy vállalatom. Amikor időm és egészségi állapotom engedi, tiltakozom az igazságszolgáltatási intézmények előtt – hangsúlyozta Krstin.

Krstin lapunknak elmondta, hogy az ellene elkövetett igazságtalan vádak révén, tehetetlenségében az utcán kényszerül tiltakozni. Az igazságszolgáltatás szerinte korrupt mivolta Krstin elégedetlenségének legfőbb oka, ezért választja tiltakozásának helyszíneiül a főbb belgrádi és újvidéki igazságszolgáltatási intézményeket.

A PRE-PRINT kft. tulajdonosát azzal vádolják, hogy vállalata mérgező hatású vegyi anyagokkal szennyezi környezetét. A tizenkét munkást foglalkoztató nyomdaipari vállalat 1996-ban alakult meg Hódságon, Újvidéken 2006 óta van a székhelye. Krstin szerint, bizonyítékok híján, nemzeti alapon történnek az ellene folytatott alaptalan vádak.

– Az ellenem folytatott bírósági ügyeket, még az ügyészség által indított ügyet is, ugyanazok az emberek kezdeményezték, és mindent ugyanarra az alapra helyeznek. Azzal vádolnak, hogy mérgező anyagokat állítok elő a vállalatomban – mondta Krstin.

Stanko Krstin Újvidéken a bíróság és az ügyészség épülete előtt már többször is tiltakozott. Belgrádban a Legfelsőbb Bíróság és az Állami Ügyészség, valamint a Korrupcióellenes Ügynökség épülete előtt is számtalanszor megjelent ,,Szégyelljétek magatokat” feliratú tábláival.

Lapunknak elmondta, hogy mindannak ellenére, hogy egyetlen bizonyíték sincs arról, hogy nyomdaipari vállalata ártalmas volna a környezetre, több millió dináros bírságot róttak ki rá, az ellene folytatott peres ügyek folytán. Elmondása szerint a mintegy tíz éve folyó harc tönkretette a vállalatát és az egészségét.

– Számos alaptalan vád ért 2009 óta. Az otthonomra lőfegyverrel lőttek, a falra sértő feliratok kerültek. Azzal vádoltak, hogy galambokat mérgezek, valamint hogy a szomszédjaim a vállalatom termékei miatt szenvednek rákbetegségben – mondta Krstin.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2015-ben hivatalos véleményt adott ki arról, hogy Nikola Aleksić az újvidéki Ökológiai Mozgalom civil szervezet igazgatója nemzeti alapon diszkriminálta Stanko Krstint. A Horvát Nemzeti Tanács ugyanebben az évben hátrányos megkülönböztetés elleni védelmet kért Stanko Krstin részére az illetékes állami szervektől.

Stanko Krstin továbbra sem adja fel a harcot, kitart az elvei mellett.

– Folyamatosan tiltakozni fogok mindaddig, amíg nem látok más megoldást a problémára. A nyilvánosság elé viszem a gondjaimat, mivel az igazságszolgáltatás nem képes megfelelőképpen eljárni – mondta Krstin.