2024. március 28., csütörtök

Orban: Mađarska je jedna od najsigurnijih država u Evropi

U Evropi danas postoji dve vrste država: gde se živi u sigurnosti i gde ne. Mađarska je jedna od najsigurnijih, zahvaljujući svojoj miliciji - rekao je Viktor Orban, premijer Mađarske u ponedeljak u Budimpešti na svečanoj zakletvi 227 novoimenovanih podoficira iz redova policije i smotri novih službenih automobila.

Foto: MTI

Foto: MTI

Orban je istakao: u Evropi će u narednim godinama najveća vrednost biti sigurnost. Neće od toga zavisiti samo siguran način života porodica, već i privredni uspesi i učinak Mađarske države. Posao Mađarske policije zaslužuje poštovanje, jer su u prethodnim godinama tako odbranili granice Mađarske i Evrope, da se u međuvremenu i javna bezbednost poboljšala.

,,Naše granice može da prođe samo onaj ko legtimno prelazi i poštuje naše zakone“-rekao je premijer.

,,Mađarski narod je gostoljubiv, svaki dobronameran stranac je dobrodošao, ali je naš zajednički interes da isfiltriramo one koji nisu dobronamerni, da sprečimo zloupotrebu našeg gostoprimstva, da zaštitimo našu sigurnost“.

Rekao je podoficirima i to da će se tokom rada susretati i sa agresijom, ali im je obratio pažnju da se ,,ispod uniforme nalazi i srce, ne samo mišići“, nekad treba na probu staviti i ljudskost.

I na najintenzivnijim probama treba ostati veran svojoj državi, zakletvi. Treba biti ponosan na ovu zakletvu, jer su se obavezali za veoma važne zadatke kao što je sigurnost mađarskih porodica i tradicionalno hrišćansko shvatanje reda u društvu.

Za nas Mađare sve ovo kroz vekove znači stabilnost, na čije osnove možemo graditi sigurnu budućnost. Ima evropskih država, u kojim ova važna stvar pripada prošlosti-objašnjavao je Orban Viktor.

Prema njegovim rečima, Mađarska policija je zaslužila poštovanje i poverenje građana u poslednjih sedam godina. Istakao je da je u odnosu na 2010. godinu u Mađarskoj povećan broj milicajaca za sedam hiljada, i taj broj će još da raste.

Pored premijera, Šandor Pinter, ministar za unatrašnju politiku Antal Rogan, ministar su na početku svečanosti tražili od prisutnih da odaju poštu minutom ćutanja poginulim kolegama u ponedeljak na autoputu M5. U autobuskoj nesreći je poginuo vozač i zastavnik, koji su služili u policiji za pripravnost.