2024. április 19., péntek

Könyvvarázs

Játékos könyvtári foglalkozás a zentai óvodásoknak

Október folyamán a zentai Városi Könyvtár Könyvvarázs címmel játékos könyvtári foglalkozást szervez óvodások részére a könyvhónap jegyében. A program koordinátora Juhász Lassú Kornélia, az intézmény munkatársa.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Mielőtt kedden délelőtt az első – igen lelkes – csoport befutott volna, Kornélia lapunknak elmondta, a helyi Hófehérke óvodával évek óta kitűnően együtt tudnak működni: az iskola-előkészítős csoportok tervébe minden évben be is építik a könyvtárlátogatást. Ily módon a gyerekek megismerkednek a könyvtár hangulatával, az ott folyó munkával és nem utolsósorban magával a könyvvel. Rendkívül fontos ez, mivel enélkül sajnos legtöbbjük talán soha nem is venne kézbe köteteket. Szomorú, véli a könyvtáros, de bizonyos fokú igénytelenséget tapasztalhatunk ezzel kapcsolatban is jelen társadalmunkban.

A programot mindig igyekeznek összekapcsolni valami aktualitással, melyen keresztül a legkisebbeket meg tudják szólítani. Idén kapóra jött a Janikovszky Éva-emlékkiállítás, amely a könyvtár szervezésében október 2-án nyílt meg az alkotóházban, hiszen az írónő főleg gyerekekről írt gyerekeknek. Így az ovisok megnézhetik a kiállítást, és a foglalkozást is ebből a témakörből állították össze számukra. Megismerhetik a művész életét, munkásságát és könyveit, valamint a Már óvodás vagyok c. mesét is felolvassák nekik. E történet kapcsán Kornélia megpróbál párhuzamot vonni az óvoda és a könyvtár között, ezáltal csábítva a kicsiket az utóbbi látogatására is.

A könyvtáros azt tapasztalja: annak ellenére, hogy a mai világból nagyrészt kimarad az olvasás, a gyerekek imádják, ha felolvasnak nekik. Talán végül ők lesznek azok, akik egy-egy könyvet kikölcsönözve otthon majd a szüleik érdeklődését is felhívják az olvasás jelentőségére.