2024. március 28., csütörtök

Gondolkodok, és figyelmesen közlekedek

A városházán bemutatták a Gondolkodok és figyelmes vagyok amikor közlekedek elnevezésű projektumot

Az újvidéki városháza tanácstermében bemutatták a Gondolkodok és figyelmes vagyok amikor közlekedek nevű projektumot, amelynek az a célja, hogy a gyermekek megtanulják, hogyan kell biztonságosan részt venni a közlekedésben.

Körülnézek, mielőtt lelépek a járdáról (Dávid Csilla felvétele)

Körülnézek, mielőtt lelépek a járdáról (Dávid Csilla felvétele)

A projektumot az Újvidék a kultúra városa a közlekedésben elnevezésű akciósorozat keretében bonyolítják le az Újvidéki közlekedésbiztonsági koordinációs tanács szervezésében. Az akció keretében az újvidéki általános iskolák alsós diákjainak előadásokat tartanak a közlekedésbiztonságról, az oktatást az Auto-moto klub Novi Sad végzi, az előadásokat az Újvidéki Vásár kettes termében szervezik meg az elkövetkező nyolc hét folyamán.

– Az Újvidék a kultúra városa a közlekedésben elnevezésű akciósorozatot a városi közlekedésbiztonsági testület is elfogadta, az a célja, hogy tovább javítsuk a közlekedésbiztonsági mutatókat a székvárosban, fejlesszük a városi közlekedést, valamint modernizáljuk a közlekedési jelzésrendszereket. A polgárokkal folyamatos az együttműködésünk, rengeteg ötletet és bírálatot kapunk tőlük, amelyeket megpróbálunk megoldani szakembereink segítségével. Az oktatás az egyik

legfontosabb módja a közlekedésbiztonság javításának, a városi hivatal több kiképzést tartott már a 65 éven felüli polgárok számára, hiszen a gyermekek mellett ők is a fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak. Előadásokat tartottunk azoknak a fiataloknak is, akik robogókat vezetnek, valamint az általános iskolák alsós diákjainak a Gondolkodok és figyelmes vagyok amikor közlekedek elnevezésű projektum keretében. Eddig ez a legnagyobb projektumunk, melyben összesen 16.000 gyermek vesz részt 37 újvidéki iskolából – magyarázta Aleksandar Kravić, a városi tanács közlekedéssel és útkarbantartással megbízott tagja.

Miroslav Mihailović, az Auto-moto klub Novi Sad igazgatója elmondta, hogy a klub immár több mint 60 éve működik, és hogy ez alatt az idő alatt több tízezer újvidékit képeztek ki.

– Jelenleg a legfiatalabbak közlekedésbiztonsági oktatása jelenti a prioritást számunkra, de természetesen az idősebb korosztállyal is foglalkozunk. Az Újvidéki Vásár kettes termében szervezzük meg az oktatást, a gyerekeket a Városi Közlekedési Közvállalat autóbuszaival hozzuk el hozzánk, és megtanítjuk őket hogyan kell viselkedni pl. az autóbuszban, vagy hogyan kell biztonságosan átkelni egy forgalmas útkereszteződésen. Az előadások és a gyakorlatok végén szimbolikusan átadjuk nekik a diákforgalmi engedélyt – mondta Mihailović.