2024. március 29., péntek

Hiány helyett többlet

Jobbak a vártnál a tartományi költségvetés féléves mutatói – Holnap ülésezik a parlament

A Tartományi Képviselőház holnapi ülésén az idei költségvetési tervek féléves megvalósításának megvitatása számít a legfontosabb napirendi pontnak. A parlament költségvetési és pénzügyi bizottsága ma foglalkozott a kérdéssel.

Fotó: Ótos András (Archív)

Fotó: Ótos András (Archív)

A testület tagjainak Smiljka Jovanović pénzügyi titkár ismertette a január és június közötti adatokat. A tervezett idei tartományi költségvetés 63,7 milliárd dinár, a bevételeket a vártnál magasabb mértékben, 57,38 százalékban valósította meg a tartományi kassza az első félévben – közölte Jovanović. Ez azt jelenti, hogy a vitatott időszakban már befolyt a büdzsébe 36,5 milliárd dinár. A kiadásokat az eredeti elképzeléshez mérten sikerült valamelyest lefaragni, 42,7 százalékos volt a teljesítés, 27,2 milliárd dinárt költött el Vajdaság. A durván 3 milliárd dináros költségvetési hiánnyal tervezett számadás most, úgy tűnik, túl pesszimista volt, a jelen pillanatban a deficit helyett 3 milliárdos többlet valósul meg a költségvetésben.

A pénzügyi titkár ismertetője szerint nem kell túlságosan aggódni az adósságok miatt. A felvett hitelek kamattal együtt 437 millió dináros terhet jelentenek, de az adminisztráció számára ez siker, a korábbi kedvezőtlen kölcsönöket ugyanis idővel kedvezőbb kamatfeltételek melletti hitelekkel váltották fel.

A bizottsági ülésen, a költségvetési jelentés elfogadása után, meglehetősen gyors munkatempóval, hozzászólások és indoklások nélkül elfogadták a Vajdaság Vizei és a Vajdaság Erdői közvállalatok múlt évre szóló üzleti jelentéseit is. Az előbbi vállalatot Slavko Vrndžić igazgató, az utóbbit pedig Vesna Plavšić pénzügyi igazgatóhelyettes képviselte. Plavšić elmondta, a Vajdaság Erdői 508 millió dinár nyereséggel zárta a mögöttünk álló esztendőt.

A bizottsági ülésen megvitatott és jóváhagyott beszámolókat ma a parlamentnek is el kell fogadnia.