2024. április 23., kedd

Biztató üzenetek Brüsszelből

Itt az ideje, hogy Szerbia a jogállamiság erősítésére és az igazságügy reformjára összpontosítson, értékelte Ana Brnabić

Ana Brnabić szerb miniszterelnök brüsszeli látogatásának második napján folytatódott a biztató üzenetek áradata.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón arról biztosította beszélgetőpartnerét és a közvéleményt, hogy az EU és intézményrendszere mindent megtesz azért, hogy Szerbia legyen az európai közösség egyik következő tagja. A Nyugat–Balkán és országainak stabilitása az EP egyik legfontosabb célkitűzése, tette hozzá.

Szerbia a megfelelő ütemben halad az európai úton, ezért év végéig újabb tárgyalási fejezetek megnyitására számít, emelte ki Tajani, majd a megoldásra váró feladatok között említette a jogállamiság erősítését és az igazságügy reformját. Tekintettel a Szerbia és az EU közötti gazdasági kapcsolatok jelentőségére, fontos, hogy Szerbia elkötelezetten áll hozzá a gazdasági reformokhoz, mondta a folytatásban az EP elnöke, majd megerősítette, hogy 2018 januárjában Szerbiába látogathat.

Brnabić egyetértett azzal kapcsolatban, hogy miután a gazdasági reformok területén látványos eredményeket mutatott fel, itt az ideje, hogy Szerbia a jogállamiság erősítésére és az igazságügy reformjára összpontosítson.