2024. április 23., kedd

Vámmentes napraforgóolaj és marhahús

Recep Tayyip Erdoğan és Aleksandar Vučić ma Novi Pazarba látogat

Szerbia és Törökország tegnap 12 megállapodást írt alá, amelyek közül az egyik, talán a legfontosabb, a két ország közötti szabadkereskedelemről szóló egyezmény, ami alapján Szerbia vám nélkül szállíthat majd Törökországba többek között napraforgóolajat és marhahúst. Ez a megállapodás jelentős mértékben megnöveli majd a két állam közti áruforgalmat, amelynek értéke jelenleg 800 millió dollár, de hamarosan elérheti az egymilliárdot. Recep Tayyip Erdoğan török államfő bejelentése szerint ugyanakkor a két ország közti áruforgalom értéke rövid időn belül elérheti akár a 3 vagy 5 milliárd dollárt is.

Erdoğan az egyik frissen aláírt szándéknyilatkozat átvételét „lesi” (Fotó: Beta/AP)

Erdoğan az egyik frissen aláírt szándéknyilatkozat átvételét „lesi” (Fotó: Beta/AP)

Erdoğan és politikai, valamint gazdasági küldöttsége hétfőn éjjel érkezett Belgrádba. Kétnapos tartózkodásuk célja magasabb szintre emelni a két ország közti kapcsolatokat. Ennek köszönhetően Aleksandar Vučić szerb államfő és Erdoğan szándéknyilatkozatot írtak alá a Magas Politikai Együttműködési Tanács létrehozásáról.

Vučić kijelentette, a Magas Politikai Együttműködési Tanács arra ad majd lehetőséget, hogy Törökország és Szerbia képviselői évente egyszer találkozzanak, s ezt arra használhatják ki, hogy több területen szorosabbra fűzzék az együttműködést. Az államfő szavai szerint a külügyminisztériumok veszik át ennek a kapcsolatnak az irányítását és szervezését, és a két állam miniszterei folyamatos kapcsolatot tartanak majd fenn egymással.

Vučić a tegnapi közös sajtótájékoztatón kiemelte, annak ellenére, hogy 10 megállapodás aláírására készültek, végül 12-t írtak alá, és Novi Pazarban további 4 megállapodás aláírására számítanak.

Vučić hangsúlyozta, az áruforgalom növekedése újabb gazdasági lehetőséget jelent majd Szerbia, de mindenekelőtt a mezőgazdasági termelők számára.

– A szabadkereskedelmi egyezménnyel nő Szerbia élelmiszer-kivitele. Mi eddig paradicsomot, paprikát, földiepret és sok minden mást szállítottunk be Törökországból. Ezek után pedig 0 százalékos vámmal szállíthatunk Törökországba 5 ezer tonna marhahúst, 25 ezer tonna napraforgóolajat és 10 ezer tonna finomított étolajat, 15 ezer tonna napraforgót, 5 ezer tonna szójababot, 500 tonna állateledelt, 500 tonna macska- és kutyaeledelt. De az eddiginél többet szállíthatunk ki borsóból, babból, zöldbabból, csemegekukoricából és aszalt szilvából is – részletezte az államfő.

TÖRÖKORSZÁG ÉRDEKELT A BELGRÁD–SZARAJEVÓ AUTÓPÁLYA KIÉPÍTÉSÉBEN

A két államfő az előttünk álló beruházásokra is kitért. A szerb államfő háláját fejezte ki, hogy török vállalkozók azokban a szerb önkormányzatokban láttak beruházási lehetőséget, amelyeknek a legnagyobb szükségük volt rá. Így Krupanjban, Leskovacon, Nišben, Aleksinacon, Lebanéban, Vladičin Hanban és Žitorađéban a török beruházók érkezésével munkahelyek létesültek.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

– A beruházásoknak köszönhetően most Kraljevóban 2500 ember munkát kap. Nem voltunk elég figyelmesek, és 15-20 évvel ezelőtt sikerült tönkretennünk minden gyárat Kraljevóban. Most azonban egy török beruházónak köszönhetően új munkahelyek nyílnak abban a városban, ahol 14.380 munkanélküli van jelenleg – hangsúlyozta. Hozzátette: ezeket a vállalkozókat nem érdekelte, hogy van-e kiépített út ezekben az önkormányzatokban, de az elkövetkező időszakban jelentős infrastrukturális beruházásokra is számítani lehet. Az aláírt infrastrukturális megállapodás alapján Törökország érdekelt a Belgrád–Szarajevó autópálya kiépítésében, illetve a Tutin felé vezető út megépítésében is.

Erdoğan rámutatott, a Belgrád–Szarajevó autópálya megépítése nagy jelentőséggel bír számukra, hiszen ők is a Balkán békéje mellett szállnak síkra, és, mint mondta, az út a civilizáció és a jobb élet, a békés együttélés egyik alapja.

A két ország közti energetikai nyilatkozat aláírása kapcsán Erdoğan kiemelte, hogy épül a török gázvezeték, amin keresztül Oroszországból Törökországon át Európa, így Szerbia is földgázhoz juthat majd. A tervek szerint Szerbia már 2019-től ezen a vezetéken keresztül szerzi be a szükséges földgázt.

70 EZER TÖRÖK TURISTA

Szerbiában számos beruházási lehetőség rejlik. A kihasználatlan lehetőségek egyike többek között a termálvíz. Vučić rámutatott, Szerbia rendkívül népszerű a török turisták körében, idén eddig 71 ezren látogattak el az országba. Éppen ezért arra kérte Erdoğant, küldjön olyan vállalkozókat, akik ki tudják használni a termálvíz nyújtotta lehetőségeket. Ebben a török államfő is látott fantáziát. Rámutatott, bár nagy mesterei a termálfürdők kiépítésének, nekik is sokat kell még tanulniuk az egészségügyi turizmus terén. Ebben látja a két ország együttműködésének jövőbeli lehetőségeit.

A két államfő tegnap ellátogatott még a Kalemegdanra, majd közös ebédre mentek. Törökország államfője többször is megemlítette a sajtótájékoztató során: alig várja már, hogy megismerje a szerb konyhát.

A program szerint ma Novi Pazarba látogatnak és a helyi vezetőkkel folytatnak tárgyalásokat. Erdoğan szerint Novi Pazar híd Törökország és Szerbia között, így a két ország békéjének üzenetével megy ebbe a többségében bosnyákok lakta városba.