2024. április 23., kedd

Veliki korak prema cilju

Omladinci SVM-a dobili status posmatrača - Ako više njih predstavlja interese Mađara, to samo može biti od koristi za zajednicu, kažu

Narodni Forum Mladih u Švajcarskoj u Cirihu bio je dom za jesenje savetovanje, gde je prisustvovao i Omladinski Forum SVM-a. Narodna Stranka Evrope poseduje najveći broj predstavnika u Evropskom Parlamentu, zato je od velikog značaja da budu prisutni oni koji bi hteli da se izbore za pravo u diskusiji vezanoj za važne odluke u budućnosti.
Forum omadine SVM-a je uspeo da dostigne jedan važan uspeh na poslednjoj sednici: dosadašnji status gosta su podigli na status posmatrača, što je važan stepenik za dostizanje statusa članice. Povodom toga smo postavili pitanje Sabolču Feheru, predsedniku foruma i Sebastijanu Stantiću, koji je zadužen za spoljne poslove.
-Kakve su prednosti statusa posmatrača u odnosu na dosadašnji gostujući status za Omladinski Forum SVM-a?
Sebastijan: Sada smo članovi organizacije i bićemo pozvani na svaki događaj, dok je do sada zavisilo od dobre volje upravnog odbora da li će nas pozvati.
Čemu možemo zahvaliti za ovo priznanje?
Sebastijan: Prvenstveno smo morali zadovoljiti neke formalne kriterijume. Najbitnije je da smo članovi jedne hrišćansko-demokratski usmerene partije, i da je ta partija na prethodnim izborima prešla tri procenta. Uslov je da je prethodno potencijalni član prisustvovao kao gost na tri YEPP – događaja.
Omladinska organizacija FIDESZ, zatim IKSZ i RMDSZ omladinska organizacija iz Erdelja, MIERT su punopravni članovi, a sada se i mi pridružujemo kao VMSZIF. Preko ovoga, omladina je jedan nesvakidašnji predstavnik interesa u okviru Narodne Stranke Evrope. Moramo istaći da je ovo članstvo i priznavanje politike SVM-a u isto vreme. U Srbiji je SVM jedina stranka koja može predstavljati sebe od lokalnih samouprava sve do najviših foruma, do Evropskog Parlamenta.
Sabolč: To što smo dospeli do raznih mesta možemo zahvaliti SVM, od njih smo dobili podršku. Pored toga, naš delegat je veoma aktivno učetvovao na YEPP događajima, a to je bio Sebastijan, koji nas je od početka predstavljao.
Koje teme su određivale sastanak YEPP?
Sebastijan: Sa našeg stanovišta, dve teme su bile izuzetno važne: predlog Forza Italia Giovani za ,,Državljanstvo Evropske Unije“ i predlog Fidelitas ,,Manjinska prava-upotreba maternjeg jezika u školstvu“. Prvi predlog Italijana je priostekao iz toga da bi oni želeli da daju svakom migrantu koji se rodi na teritoriji Italije status državljanina Italije i status državljana Evropske Unije. Partnerske organizacije su se složile da ne treba podržati ovaj predlog, ali se nisu mogli složiti s tim da o ovom pitanju treba da donese odluku Brisel umesto članica. Predlog Fidelitas-a je takođe naišao na podelu mišljenja. Delegacija Mađara je imala jedinstven stav, da ako se ne omogući školovanje manjina na maternjem jeziku, manje će biti sposobni da usvoje znanja koja će biti konkurentna u sistemu školstva u inostranstvu. Ispostavilo se da ima i prepreka, pošto zakon ne može da se uskladi sa međunarodnim pravinim obavezama Ukrajine. Mi smo istakli i to da manjinska prava ne mogu da se sužavaju, i da perspektiva prisupanja Evropskoj Uniji i ovakvo zakonodavstvo nisu u skladu.
Da li su česta neslaganja u tako velikoj zajednici kao što je YEPP?
Sebastijan: Na gore navedenom primeru se može primetiti da se mišljenja razilaze u nekim pitanjima. Veći broj ovakvih neslaganja se može svesti na dva pitanja. Jedno je, koja organizacija bi koju vrstu nadležnosti više volela da vidi na nivou EU-ovaj problem se jasno vidi na primeru rezolucije Italije. Drugo pianje je koja će organizacija i gde podvući crtu između privatne sfere i tamo gde je moguće političko uplitanje. Na primer, pitanje podsticaja za usvajanje dece. Organizacije Skandinavije neće ni da čuju da se država upliće u to koliko će dece primiti njihovi državljani, dok je stav Mađara da je rođenje deteta nacionalno blago i da treba veliki akcenat staviti na to pitanje.
Koje su to sfere u kojima bi IF htela da postigne uspeh? Koji je to put, kako mogu postaviti pitanja?
Sabolč: Mi smatramo sebe ravnopravnim članom Mađarske nacije. Mislim da na nivou Evrope tako treba da nastupimo. Tako ćemo i u YEPP-u više postići. Na primer: na sadašnjem sastanku je YEPP osudio zakon Ukrajine o obrazovanju, što je važno sa mađarskog aspekta.
Sebastijan: IF ima nameru da štiti šire interese mladih u ZEPP-u, mađarske omladine kao i omladine iz Karpatskih basena. Da bi neka tema bila stavljena na dnevni red, potrebno je da organizacija preda plan rezolucije, o čemu će YAPP da prodiskutuje, da prihvati u celosti, ili odbije ili ga modifikuje. Ako ga prihvate, prosleđuju ga u Narodnu Stranku, kao zvaničan stav YAPP-a.
Šta je potrebno za učlanjenje? Kad može da se očekuje?
Sebastijan: Potrebno je da budemo šest meseci posmatrači, i to najmanje na tri događaja pre sledećeg kongresa. Ako tu zadovoljimo, na kongresu za oko godinu i po dana, na glasanju treba da osvojimo dve trećine glasova da bi postali punopravni članovi.
-U odnosu na Srbiju, koji su najvažniji ciljevi YEPP-a?
Sabolč: Organizujemo takve događaje na kojima omladina može da se susreće i druži. Za godišnjicu IF izdaćemo jedan prospekt, koji će da sadrži izveštaj o našim akcijama na nivou Vojvodine. Na više mesta organizujemo zabave za omladinu. Organizujemo i sportska nadmetanja, književne večeri sa javnim ličnostima i drugo. Pored toga učestvujemo u kampanji VMS-a.
Kakva je saradnja partije i organizacije mladih, da li VMS smatra važnim uključivanje mladih?
Sabolč: Početna uloga nije laka. Cilj partije jeste kontinuitet, tako da treba imati mlade koji će se školovati u partiji i nastaviti njihov rad. Uloga IF jeste da dovede mlade koji su zainteresovani za politiku zajednice.
Za šta bi mogla mađarska omladina Vojvodine da se uhvati, kako bi trebala da se snađe da bi imala razloga da ostane kod kuće?
Sabolč: Kad se mladi odvajaju od roditelja imaju dosta problema. U tom periodu bi trebalo da kupe kuću, da nađu bračnog druga. Zato postoje konkursi za kupovinu kuće. Prosperitati raspisivanjem konkursa za dodelu sredstava nude veliku pomoć. U Vojvodini je sve manje ljudi koji prihvataju posao, ali zato bi poslodavac u cilju da zadrži kvalitetnu radnu snagu trebao da preduzme mere, da ceni radnika. Prosperitati preko konkursa mogu mnogo pomoći poljoprivrednicima. Rezultati dodeljenih sredstava treba da pristignu za 2-3 godine, što bi značilo otvaranje novih radnih mesta. SVM sa IF organizacijom ima za cilj da uspostavlja kontakte među mladima, da ih upoznaje međusobno, ter je to veoma bitno.