2024. április 20., szombat

Megmaradásunk és itt maradásunk érdekében

A zentai Délibáb MME negyed évszázada

Megalapításának 25. évfordulóját ünnepelte szombaton délután a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület a helyi Művelődési Házban.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Az „...el ne merüljön végleg e kis sziget!” címet viselő rendezvényre olyan – vajdasági és magyarországi – csoportokat hívott meg fellépőként a jubiláló egyesület, amelyekkel jó viszonyt ápolnak, és amelyek nem utolsósorban színpadi jelenlétben, valamint zenei tudásban egyaránt kitűnőnek számítanak.

Az ünnepi műsorban a következő együttesek és szólisták szórakoztatták a közönséget: a Tisza Menti Zengő citerazenekar Oromhegyesről, a Szilaj citerazenekar Kiskunhalasról, a Vadrózsa citerazenekar Ősiről, Baji Endre Zentáról, Micsik Béla Törökbecséről és a Rákóczi férfikórus Csókáról.

Az estet megnyitó szónokként Zenta polgármestere, Ceglédi Rudolf elmondta, a hagyományőrzés világunk zűrzavarában egy biztos hely. Hiszen ha valaki képes megőrizni e zűrzavar ellenére is nemzeti öntudatát, akkor ezt a megmaradásunk és itt maradásunk érdekében teszi. A közös ének, zene, tánc hozzásegít identitásunk megtartásához, önmagunk el nem vesztéséhez. Ha pedig mindezt közösségi élményként tudjuk megélni, akkor mutatkozik meg igazán egyéniségformáló ereje, amit csak az ért, aki éli a néphagyományt.

Őt követően Hajnal Jenő, nemzeti tanácsunk elnöke először is Bodor Anikó munkásságát méltatta, aki többek között éppen a Délibáb citerakórusának útját is egyengetni kezdte. Ezután elmondta, a délibábosok idejében rádöbbentek, hogy népzenénket, zenei anyanyelvünket élményszerűen, tudatosan kell megőrizni, ápolni, továbbadni a gyökerekhez való ragaszkodás jegyében.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata támogatta.