2024. március 28., csütörtök

Kevesen szavaztak Zenta községben

A VMSZ támogatottjai 5:2 arányban nyertek a haladókkal szemben

Alacsony, mindössze 20 százalékos részvételi arány mellett tartották meg vasárnap Zenta község területén a helyi közösségi választást – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Sarnyai Rózsa Edit, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetője, aki elmondta, a községhez tartozó két kistelepülésen, Bogarason és Keviben azonban az ötven százalékot is meghaladta a részvételi arány.

Sarnyai Rózsa Edit (Máriás Endre felvétele)

Sarnyai Rózsa Edit (Máriás Endre felvétele)

– 2017. október 8-án Zenta község területén lezajlott a helyi közösségi választás, amelyet a községi képviselő-testület elnöke még szeptember elsején írt ki. A választásban a község csupán közreműködőként vett részt. Mivel a helyi közösségek önálló jogi személyek, nekik kellett lebonyolítaniuk a választást, amely mindenütt rendben folyt, incidensre sehol sem került sor – hangsúlyozta Sarnyai Rózsa Edit, hozzátéve, a község területén hét helyi közösség van, amelyek közül három Zentán, négy pedig a községhez tartozó falvakban, azaz Bogarason, Felsőhegyen, Keviben és Tornyoson található.

– Összesen 20 961 személy szerepelt a választói névjegyzéken. A Tiszapart–Alvég helyi közösségben 4 szavazóhelyen 6231, a Kertek helyi közösségben 2 szavazóhelyen 5427, a Centar–Tópart helyi közösségben 3 szavazóhelyen 5568 személy volt jogosult arra, hogy az urnák elé járuljon. Felsőhegyen 3 szavazóhelyen 1458, Bogarason 1 szavazóhelyen 448, Keviben 1 szavazóhelyen 582, Tornyoson pedig 1 szavazóhelyen 1247 személy szavazhatott. A Tiszapart–Alvég helyi közösségben és a Kertek helyi közösségben 9, a Centar–Tópart helyi közösségben 11, míg a falvak közül Felsőhegyen és Tornyoson 9, Bogarason és Keviben pedig 7 tanácstagot választottak meg a polgárok, akik nem pártlistákra, hanem egyéni jelöltekre szavaztak. A hozzánk eljuttatott adatok szerint a részvételi arány összességében kb. 20 százalékos volt, kiemelkedően sokan járultak viszont az urnák elé Bogarason és Keviben, ahol a részvételi arány az 50 százalékot is meghaladta – magyarázta a Községi Közigazgatási Hivatal vezetője.

A szavazás eredményeit illetően hivatalos információkat nem közöltek az illetékesek, nem hivatalos értesüléseink szerint azonban a hét helyi közösség közül öt – a zentai Tiszapart–Alvég, a zentai Kertek, valamint a bogarasi, a felsőhegyi és a tornyosi helyi közösség – esetében a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott jelöltek, kettő – a zentai Centar–Tópart és a kevi helyi közösség – esetében pedig a Szerb Haladó Párt által támogatott jelöltek szerezték meg a többséget.