2024. április 25., csütörtök

Hazai tűzoltók diadala

Topolya és Kishegyes községek tűzoltói küzdöttek meg egymással Gunarason – Az ifjúsági és junior csapatoknak a továbbjutás volt a tét – A felnőtt tűzoltók felkészültségükről tettek tanúbizon

Szombaton csaknem 20 önkéntes tűzoltó testület gyűlt össze Gunarason, hogy eldöntsék, ki a legügyesebb Topolya és Kishegyes községben. Az ifjú és junior tűzoltók számára a verseny tétje a továbbjutás volt a köztársasági versenyre, a felnőtt tűzoltók pedig egy nem szabványos, de látványos versenyszámban küzdöttek meg egymással.

Tűzoltó-felvonulás Gunaras főutcáján (Lakatos János felvétele)

Tűzoltó-felvonulás Gunaras főutcáján (Lakatos János felvétele)

Zorica Rankov, a Községi Tűzoltó Szövetség elnöke arról számolt be lapunknak, hogy Topolya községben nagy hangsúlyt fektetnek az önkéntes tűzoltók felkészültségére.

– Ez egy rendes községi minősítő verseny volt az utánpótlás csapatok számára. Mivel nagy hangsúlyt fektetünk az önkéntes tűzoltók felkészültségére, ezért a felnőttek számára is szerveztünk egy megmérettetést. Ez nem egy szabványos verseny volt, mivel tűzoltó kamionos gyakorlatban mérték össze tudásukat, ez a valós helyzetekre való felkészültségüket mutatta meg. A fiatalabb generációk bonyolultabb versenyszámokban küzdöttek meg egymással: kézifecskendő használata, akadálypálya, sőt még kötélkötés is – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy minden településen legyenek önkéntes tűzoltók.

– Az önkéntes tűzoltóság lényege, hogy a helyi közösségeknek nyújtson segítséget a tűzoltás és más rendkívüli helyzetek során. Senki nem tudja jobban megóvni a különféle javakat attól, mint aki a sajátját óvja. A verseny megnyitóján azt mondtam, hogy Gunarason minden házban van legalább egy önkéntes tűzoltó, és ez valóban így is van. És az önkéntesek akkor is tudnak segíteni a lakosságon, amikor a hivatásos tűzoltók nem tudnak a helyszínre sietni. Volt olyan eset, hogy a nagy hófúvások idején a topolyai hivatásos tűzoltók nem tudtak kijönni Gunarasra egy háztűzhöz. Az önkéntesek fékezték meg a tüzet, és megakadályozták, hogy továbbterjedjen más házakra is. Épp ezért fontos, hogy minden településen legyen önkéntes tűzoltó testület – fogalmazott Rankov.

A gunarasi tűzoltó verseny egyértelmű hazai diadallal ért véget, legalábbis az ifjúsági és a junior kategóriában. Az ifjúsági csapatok közül a lányoknál a gunarasiak lettek az elsők, a fiúknál ugyancsak. Elmondható ez a junior korosztályról is, ahol ugyancsak a gunarasiak nyertek mind a fiúk, mind a lányok. A felnőtt korosztályban a női A csoportban a bácskossuthfalvi csapat lett az első, a B csoportban pedig a zentagunarasi. A férfi A csoportban Pannónia, a B csoportban pedig Pobeda diadalmaskodott.