2024. április 19., péntek
KÖNYVSAROK

Felnőttvilág gyerekeknek

Könyves rovatunkban e héten is a Szabadkai Városi Könyvtár felnőtt- és gyermekosztályáról leggyakrabban kölcsönzött könyveket listázzuk, Berényi Eszternek és Omerović Helénának, a városi könyvtár tájékoztató könyvtárosainak köszönhetően, valamint a könyvtár legújabb könyvei közül egy olyan kiadványra hívjuk fel a figyelmet, amellyel a szerzője, Lackfi János, bizonyos értelemben tabukat döntöget. Verseiben ugyanis olyan kérdésekről szól szókimondóan és őszintén, amelyeket nemhogy a gyermekirodalomban nem szokás felvetni, hanem a szülő, a pedagógus is vélhetően feszeng, ha szóba kerülnek, amikor kérdez a gyerek.

  FELNŐTTOSZTÁLY

1. Paulo Coelho: Házasságtörés (Athenaeum)

2. Robin Cook: Agy (I. P. C.)

3. Tess Gerritsen: A tanítvány (Ulpius-ház)

4. Agnès Ledig: Egy lépés a boldogság (Park)

5. Rebecca A. Collins: Pemberley-krónikák (I. P. C.)

 GYEREKOSZTÁLY

1. Jandy Nelson: Az ég a földig ér (Móra)

2. Leiner Laura: Szent Johanna gimi – Útvesztő (Ciceró)

3. W. Awdry: Thomas, a gőzmozdony (Egmont)

4. Vörös Zsófia: Barátaink, a cicák 1000 képen (Budakönyvek)

5. Fekete István: Tüskevár (Móra)

  KÖNYVAJÁNLÓ

 Lackfi János: Kapjátok el Tüdő Gyuszit! (Móra)

Lackfi János Kapjátok el Tüdő Gyuszit! című gyermekverskönyve nem hétköznapi gyerekekhez szól, hanem felnőttes gyerekekhez és gyerekes felnőttekhez. Kötetének hőse, Tüdő Gyuszi, kisgyereknek túl nagy, nagynak meg még kicsi Olyan szabadszájú suhanc, aki egy felnőtt szemével látja a környezetét, viszont gyermeki logikával gondolkodik. Miről is? Az őt övező világról, amely nem csupa cukormáz, rajzfilmbáj és kedvesség, hanem erőszakkal, rosszindulattal, kapzsisággal és bűnnel teli. „Felnőttvilág”, amelyet a gyermekek elől igyekeznek elkendőzni a felnőttek, csakhogy minden igyekezet ellenére elő-elővillan a valóság: híradókból, filmekből, internetről, videojátékokból, újságcikkekből, elcsípett beszélgetésekből, és beleszivárogva a családok mindennapjaiba, foglalkoztatja a gyerekeket.

Gyakorló szülők, pedagógusok nyilván szembesülnek a „rázós kérdések” megválaszolásának nehézségeivel, amikor kíváncsi a gyerek. Sokszor nehéznek bizonyulhat a döntés: mennyire lehet e témákról őszintén beszélni, és ha igen, mi módon. E verseskötetből ötletek meríthetők a válaszadáshoz s talán a kérdésekhez is.