2024. április 26., péntek

Tiszta vizet a pohárba

Víztisztító üzem épül Szabadkán
Sugár György és Sánta Csaba

Sugár György és Sánta Csaba

A Kárpát-medence legnagyobb részén a víz arzént tartalmaz, ami súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. Éppen ezért az ivóvíz megtisztítása létfontosságú mindenhol. Vajdaság első arzénmentesítést is végző víztisztító üzeme 1990-ben épült Szabadkán. Az üzem 2005-ben, miután megváltoztak a törvények, és az arzén megengedett határértékét a literenkénti 50 mikrogrammról 10 mikrogrammra csökkentették, egy nagyobb felújításon esett át. Az üzem azóta is működik, és a város 80-90 százalékát látja el tiszta ivóvízzel, teljesítménye pedig 400 liter másodpercenként. Az elkövetkező időszakban Szabadka egy másik víztisztító üzemmel gazdagodik, amely a település fennmaradó 10-20 százalékába, illetve Palics és Nagyradanovác ivóvízhálózatába juttat tiszta vizet.

A projektumról Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója beszélt lapunknak:

– A projektum 2012-ben kezdődött, amikor a város aláírt egy kölcsönszerződést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, és célja, hogy javítsa a város vízellátását. A projektum több részből áll. Építettünk csatornahálózatot, gyűjtővezetéket, bővítettük az ivóvízhálózatot, kutat fúrtunk belőle, és utolsó lépésként egy ivóvízkezelő üzem fog megépülni, ami a legösszetettebb lépés. Ez az üzem a tervek szerint másodpercenkénti 160 literes kapacitással fog működni, de az első fázisban a teljesítménye másodpercenként 80 liter lesz. A 160 literes kapacitás azért van előirányozva, hogy ha a turizmus fejlődésével Palicsnak, illetve ha az iparnak megnövekszik a vízigénye, akkor ezt egy második fázisban be lehet építeni a meglévő hálózatba – fogalmazott Sugár, akitől azt is megtudtuk, hogy a technológiát és a beruházás kivitelezőjét egy nemzetközi tender segítségével választották ki, az ún. sárga FIDIC-könyv alapján. Ez azt jelenti, hogy a vízművek szakemberei meghatározták, hogy milyen paraméterekre van szükségük, hogy milyen technológiára tartanak igényt. Meghatározták azt is, hogy fenntartható üzemet szeretnének, amelyet utána gazdaságosan tudnak üzemeltetni. A kiválasztás többlépcsős volt. Az első körben kilenc jelentkező volt, leginkább külföldi cégek, illetve konzorciumok, és csak a műszaki megoldásokat vették figyelembe. Azokat a megoldásokat, amelyek nem voltak elfogadhatóak, mellőzték, és a megmaradtak közül választották ki a legalacsonyabb árú ajánlatot, amelyet a francia Sade (a Veolia Water Solutions leányvállalata), illetve az újvidéki Graditelj konzorcium tett. A beruházás értéke 5,5 millió euró. A szerződés értelmében a kivitelezőnek az aláírás dátumától 730 nap áll a rendelkezésére a munkálatok befejezésére. Ezt követően kerül sor a próbaüzemeltetésre, és ezután üzemelik be a rendszert.

Lapunk kérésére Sánta Csaba, a vízművek beruházási és fejlesztési osztályának igazgatója elmondta:

– Maga a rendszer több objektumból áll. Többek között egy magas fokú pumpaállomásból, amellyel biztosítjuk a megfelelő nyomást, illetve azt a vízmennyiséget, amit be fogunk juttatni a hálózatba. Emellett lesz egy napi kiegyenlítésre szolgáló víztartály is. A nyomásfokozó kapacitása másodpercenként 200 liter, míg a tartály térfogata 2500 köbméter lesz. Ezzel az üzemmel hosszú távon tehermentesíteni tudjuk a már meglévő vízüzemet, ami azt jelenti, hogy ilyen módon a tervezett fejlesztéseket, Tavankút és Mérges vízellátását is biztosítani tudjuk. Ugyanígy a hosszú távú terveinkben szerepel, hogy a vízhálózatot regionalizáljuk, és gyakorlatilag Kelebia vízellátása is innen lesz biztosítva – mondta Sánta, aki arra is kitért, hogy az új vízüzem helye már kutakkal meg van határozva, a Szabadkát Paliccsal összekötő úton, a Roda bevásárlóközpont mögötti területen helyezkedik majd el. Ami Palics vízellátását illeti, jelenleg a településen a víztorony mellett van egy vízellátó, amelyet az új objektum megépülése után funkción kívül helyeznek.

Az új vízüzem nagyobb fokú biztonságot jelent Szabadka vízellátásában, ugyanis meghibásodások, illetve nagyobb javítások esetén sem marad víz nélkül az egész település, mivel lesz alternatíva, ahonnan vizet tudnak juttatni adott részekre vagy pontokba. Végezetül azt is el kell mondanunk, hogy a felhasználóknak nem lesz szükségük további intézkedésekre, ugyanis az üzemet a már meglévő fő vízvezeték-hálózatra fogják rácsatlakoztatni.