2024. április 19., péntek

Újabb nyolcvanöt visszahonosítási kérelem

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa kihelyezett fogadónapot tartott tegnap a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület székházában. A visszahonosítás iránt továbbra is nagy az érdeklődés: ezúttal 85-en kérelmezték a magyar állampolgárságot.

A kihelyezett konzuli fogadónapokon eddig már több mint kétezren nyújtották be a honosítási kérelmüket. Sok fiatal külföldi munkavállalás miatt igényli a magyar állampolgárságot. Az idősebbek esetében nem ez a fő szempont. Lakatos Mária például családjával sűrűn jár Magyarországra pihenés és üdülés céljából, de mint mondja, nincs szándékukban munkavállalás céljából elköltözni.
Az eljárással kapcsolatban az érdeklődők a nagybecskereki CMH-iroda munkatársaitól kaphatnak bővebb felvilágosítás. Mint ahogy Mészáros Babinszki Erika, a nagybecskereki CMH-iroda munkatársa mondja, immár 21. alkalommal szerveztek kihelyezett konzuli fogadónapot, harmadszor az idén. A következő konzuli fogadónapot várhatólag 2018 februárjában tartják, és már ma fogadják az új kérelmeket.
A magyar nyelv megfelelő szintű ismerete továbbra is az ellenőrzések egyik központi eleme. Az a tapasztalat, hogy a kérvényezőknek a mintegy tíz százaléka nem tudja kellően nyelvet. A magyar állampolgárság megszerzése pedig egyben lehetőség a magyarországi választásokon való részvételre is.
– Örömünkre szolgál, hogy ennyien beadták kérelmüket, és még mindig sokan érdeklődnek a magyar állampolgárság megszerzése iránt. Ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet, hogy Magyarországon jövő tavasszal országgyűlési választások lesznek, és a választópolgárok a pártokra tudnak majd szavazni. Ehhez viszont előzetes regisztráció szükséges. Úgyhogy minden magyar állampolgárt kérünk, hogy ha választójogával élni kíván, akkor a szabadkai főkonzulátuson regisztráljon – mondja dr. Czikajlo Gergely konzul.
A személyi igazolványok kiadásával kapcsolatban a szabadkai főkonzulátus túlterhelt, és csak jövő év februárjára tudnak időpontot adni. Ezért arra kérik az állampolgárokat, hogy – ha van rá lehetőségük – kérvényeiket a magyarországi kormányhivatalokban nyújtsák be.