2024. április 24., szerda

Informatikai képzés és tamburafesztivál

Új könyvekkel gyarapodott a csókai Városi Könyvtár

A közelmúltban Kónya Sándor személyében új megbízott igazgató állt a Csóka Művelődési és Oktatási Központ élére. Az előző ügyvezető, Horváth Noémi külföldre távozott, és kérte a községi képviselő-testülettől a felmentését.

Ami az intézményben folyó munkát illeti, sikeresen befejeződött a több héten át tartó rendezvénysorozatból álló Nyári Fesztivál, amelyre a község falvaiból autóbusszal szállították Csókára a polgárokat. Gazdag programból válogathattak az érdeklődők, fiatalok és idősebbek egyaránt megtalálhatták a számunkra érdekes kikapcsolódási lehetőséget. Voltak mozi- és színházi előadások, kép- és kézimunka-kiállítás, népi tánc és egyéb szórakoztató-nevelő rendezvények. A csókai Nyári Fesztivált 600 000 forinttal támogatta a Bethlen Gábor Alap.

A központ több éve már rendszeresen szervez informatikai tábort, illetve képzést az általános iskolás diákok számára. Amint azt Dienes Zoltán, a központ munkatársa elmondta, a nyári szünidőben szokták megszervezni az egyhetes informatikai tábort, de mivel a jóváhagyott 200 000 forintos támogatás még nem érkezett meg, a számítástechnikai képzést az őszi hónapokban hétvégeken szervezik meg a diákok számára. Az informatika világában, különösen az interneten számos olyan tartalom érhető el, amelyek károsan befolyásolhatják az általános iskolások normális pszichikai fejlődését, ezért ezekre a veszélyekre a képzés során külön felhívják a fiatalok figyelmét.

A tervek szerint november második felében szervezik meg a Művelődési Házban a szemle jellegű Tamburafesztivált. A rendezvény lebonyolítását ugyancsak a Bethlen Gábor Alap támogatja (150 000 Ft). A gyermekhét keretében színes műsorokkal, gyermekelőadásokkal, zenés-táncos produkciókkal kedveskedtek a legkisebbeknek.

A Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével 140 új magyar könyvhöz jutott hozzá a csókai Városi Könyvtár.