2024. március 29., péntek
KANADAI DELEGÁCIÓ A TARTOMÁNYBAN

Modellként szolgálhat a vajdasági gyakorlat

A nemzeti kisebbségek identitásának megőrzéséről is beszélgettek

Kanadai parlamenti küldöttséget fogadott kedden Újvidéken Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár.

Kanadában a kisebbségeket illetően a vajdaságihoz hasonló a lakosság összetétele (Fotó: Vojvodina.gov.rs)

Kanadában a kisebbségeket illetően a vajdaságihoz hasonló a lakosság összetétele (Fotó: Vojvodina.gov.rs)

A vendég delegációt Harold Albrecht, a Szerbiával való baráti együttműködést segítő képviselőcsoport tagja vezette.
Nyilas kiemelte: a tartományi szaktitkárság politikája két alapvető irányvonalat követ. Az egyik a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzése, amit közvetlenül Vajdaság AT költségvetéséből finanszíroznak, a másik pedig a nemzeti közösségek közötti tolerancia ápolása, melyet a hagyományok és kultúrák közötti kapcsolatok kialakítását célzó számos tartományi program is bizonyít. Cselekvési tervet készítettek annak érdekében, hogy az európai felzárkózási folyamatban minél előbb megnyissák a 23-as tárgyalási fejezetet, amely éppen a nemzeti kisebbségekre vonatkozik, s amely hozzájárul majd a még fennálló nehézségek megoldásához.
A találkozón elhangzott, hogy a csaknem kétmillió lakosú Vajdaság, amelyben a lakosság egyharmadát a nemzeti kisebbségek képezik, a különbözőségek tiszteletben tartásának kivételes példája. Albrecht kiemelte, hogy Kanadában a kisebbségeket illetően nagyon hasonló a lakosság összetétele, így a vajdasági gyakorlat modellként szolgálhat számukra is.
Miroslav Štatkić művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való együttműködésért felelős titkár egyebek között arról tájékoztatta a kanadai vendégeket, hogy a vajdasági tanintézményekben öt kisebbség nyelvén folyik oktatás, valamint hogy a tartományban hat nyelv van hivatalos használatban.