2024. április 20., szombat
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Löw: Oroszországban más lesz a helyzet

Németország rekorddal jutott ki a világbajnokságra

Hiba lenne mindennapi teljesítményként beszélni a véget ért selejtezősorozatunkról. Kiválóan dolgoztunk, tíz győzelmet jegyeztünk, és rekordot jelentő gólkülönbséget alakítottunk ki” – nyilatkozta Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya azt követően, hogy a Nationalelf 5:1-es eredménnyel verte Azerbajdzsánt a kaiserslauterni Fritz Walter Stadionban.

Reedier gólja az azeriek ellen (Fotó: Beta/AP)

Reedier gólja az azeriek ellen (Fotó: Beta/AP)

A németek azzal, hogy utolsó csoportmeccsüket is megnyerték a C jelű hatosban, beállították Spanyolország 2010-es vb-selejtezős rekordját (2008/2009-ben a hispánok is maximális pontszámmal jutottak el a tornára), de a jelenlegi germán alakulat a tíz mérkőzés során elképesztő fölényről tanúbizonyságot téve, 43:4-es (+39) gólkülönbséget alakított ki. Löw csapata Észak-Írországot, Norvégiát, Csehországot, Azerbajdzsánt és San Marinót is oda-vissza verte, és összesen mindössze négy találkozón kapituláltak 1-1 alkalommal – az azeri Sejdajev volt az egyetlen, aki német földön tudta mattolni a védelmüket.

A mérkőzés elején akadtak nehézségeink, ilyen felállással még sosem játszottunk. A fiataloknak meg kell még találniuk a helyüket a keretben – mondta még a német szakvezető, majd rámutatott: – Az igazi munka csak akkor kezdődik, amikor a kvalifikáció befejeződött, bár jó alappal rendelkezünk. A világbajnokságon egészen más szintű csapatok ellen fogunk pályára lépni, ezért két lábbal a földön kell maradnunk” – figyelmeztetett elővigyázatosan.

A csoport második helyére az egész selejtezősorozat egyik meglepetéscsapata, Észak-Írország futott be Csehországot és Norvégiát megelőzve.

Gólzápor a lengyel–montenegrói hajrájában

Lengyel buli a vb-kijutás örömére (Fotó: Beta/AP)

Lengyel buli a vb-kijutás örömére (Fotó: Beta/AP)

Minimális esélye volt a montenegrói csapatnak a második, pótselejtezős hely megszerzésére az E csoportban. Tumbaković edző csapatának többgólos sikert kellett volna elkönyvelnie a csoportelső, bikaerős lengyel csapat otthonában, miközben Dánia hazai pályán kap ki a románoktól. A lengyelek nem könnyítették meg Montenegró dolgát, s a félidőben két góllal vezettek – ráadásul a találkozóval egy időben Dánia is megszerezte a vezetést (végül egyenlíteni tudtak a románok). A valódi parádét azonban az utolsó negyedóra hozta, ekkor szűk tíz perc alatt négy gólt láthattak a szurkolók – előbb a kis adriai ország egyenlített bravúrosan, öt perc alatt, majd Lewandowskiék mattolták kétszer gyors egymásutánban Petković kapust.

Skócia hajszállal maradt le

Nem jött össze a második hely a skót csapatnak az F csoportban. A szigetországiak már azzal is nagy dolgot tettek, hogy először tudtak (s rögtön két alkalommal is) gólt lőni hazai pályán az otthon eddig hibátlan védelmű Szlovéniának – Griffiths és Snodgrass révén –, de Szlovákia hazai, Málta elleni sikerével a skótoknak három pontra lett volna szükségük a pótselejtezős helyhez.

A közel egyenrangú három nemzet (szlovák, skót, szlovén) előtt egyébként Anglia csapata magasodott ki, Gareth Southgate együttese az utolsó körben Litvániában diadalmaskodott minimális eredménnyel.

Feröer ellen zár Magyarország

Feröer ellen fontos kilencven perc vár ránk, a Groupama Arénában játszunk, telt ház előtt, muszáj győznünk. Dzsudzsák Balázs visszatérhet a csapatba, az ő jelenléte sokat számít. Döntetlenben nem is gondolkodunk, egyértelműen győzelemre játszunk” – nyilatkozta Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a selejtezősorozat zárómeccsére készülve. A kis szigetország elleni találkozó jelentősége abban áll, hogy esetleges hazai vereség esetén még a harmadik helyet is elveszítheti a magyar csapat.

A B csoport egyetlen nagy téttel bíró találkozója a Portugália–Svájc lesz, amelyen a hazaiaknak 2:0-s vagy háromgólos győzelemre lesz szükségük, hogy az utolsó pillanatban megkaparintsák Svájc elől a csoport első helyét és ezzel az egyenes vb-kijutást.

A többi csoportot tekintve egyértelműen a Hollandia–Svédország lesz a legnagyobb derbi, hiszen hazai győzelemmel a hollandok megmenthetik rosszul indult selejtezőjüket, és megszerezhetik az A csoport második pozícióját.