2024. április 19., péntek

A régies hagyományok éltetése a cél

Az ízes tájnyelvet, a dallamokat, a viseletet és az előadás módját értékelte a bizottság
Az idei Durindó produkcióit véleményezi a szakbizottság

Az idei Durindó produkcióit véleményezi a szakbizottság

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Durindó és a Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsa, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szombaton Zentán, vasárnap pedig Bácskossuthfalván szervezte meg a környékbeli települések szakcsoportjai és szólistái számára az idei Durindón bemutatott produkciók értékelő szakmai napját.

Bácskossuthfalván Németh István, Csizmadia Anna, Szabó Annamária, Kelemen Zsolt és dr. Bárkányi Ildikó tanácsait, véleményét hallhatták a megjelentek. Németh István népzenekutató rámutatott, hogy a csoportok előadásmódja, hozzáállása és minőségi jellemzője azon múlik, hogy van-e a csapat élén igényes, karakán egyéniség, és ő milyen módon áll hozzá a feladatához.

A Durindón hallható produkciók gazdagsága az egész magyar nyelvterület tekintetében is kiemelkedő. Nincs még egy ilyen rendezvény, amelyen egy kisebb földrajzi tájegységnek az összes csoportja bemutatkozik. Ami szintén – sajnos – csak Vajdaságban van, hogy a teljes találkozó színpadi előadásait kamera rögzíti. Hogy a közösség amatőr együtteseinek produkciói audiovizuális formában megmaradnak, és később elemezhetőek, pótolhatatlan érték. – mutatott rá a népzenei szaktekintély, aki elmondta azt is, hogy sajnos az évek során egy-egy erős együttes esetében vannak jobb és gyengébb évek.

Mindent összevetve, az utóbbi időben a Kárpát-medence népzenei életének egy nagyon jó korszakát éljük. Az értékelések alkalmával visszahallgatjuk a produkciókat. Sokszor nem is kell túl sokat mondani, mert amikor a vetítővásznon szembesülnek a produkcióval, már ők is látják, érzik milyen esetlegességek voltak. Az egyik fontos szempont mindig a hagyományok megőrzése. Nemcsak a dallamválogatást értjük alatta, hanem a tájnyelvet is, ami még ma is gyönyörűen hallható nagyon sok településen, valamint a csoportok viseletét is egy nagyon alapos szakmai elemzés, majd javaslattevés követi – hallhattuk Németh Istvántól.

Csizmadia Anna második alkalommal foglalt helyet az idei Durindó és Gyöngyösbokréta értékelőbizottságában. Mint mondja, nincs egyáltalán könnyű dolga, hiszen fiatal korára való tekintettel igen körültekintően kell megfogalmaznia a dicsérő és útmutató gondolatait egy-egy fellépéssel kapcsolatban.

– Gyermekkoromtól fogva foglalkozom néphagyománnyal, és az évek során kialakult bennem egy vélemény a színpadi fellépésről. Az értékeléseknél természetesen igyekszem a szakmai oldaláról megközelíteni a hallottakat, látottakat, de mindig szem előtt tartom azt az örvendetes tényt, hogy a még megmaradt maroknyi vajdasági magyarság körében szép számú, a népi kultúra iránt ragaszkodó idősebb, és ami nagyon jó, fiatalabb egyén időt, erőt, kedvet fektet bele az együtt éneklésbe. És az együtt éneklésnek hatalmas – akár az egészségre is ható – jótékony ereje van, pont úgy, ahogy az imának is. Ezt a hihetetlen energiát én magam is tapasztalom nap mint nap – mosolyogva jegyezte meg Csizmadia Anna, aki elmondta azt is, hogy éves szintre lebontva megtérül a hétvégenként megszervezett értékelő összejövetelekbe fektetett erő és energia, mivel határozott minőségi javulás tapasztalható a produkciókban. Ez talán annak is köszönhető, hogy egyre több idevalósi néprajzos szakember végzi el az akadémiát, és mutatja az ősi forrás felé vezető utat a népi kultúrával foglalkozó egyesületeknek. Csizmadia Anna végül arra buzdította a szülőket, hogy gyermekeiket minél korábban írassák be néptánc- és népiének-oktatásra, hiszen ez erős gyökérzettel és értékrendszerrel ruházza fel a felnövekvő generációkat, ami pótolhatatlan támpontot ad a mai világban az egyénnek és a közösségnek is.

A házigazda Ady Endre Művelődési Központ csantavéri, bácskertesi (kupuszinai), cservenkai, pacséri, topolyai, verbászi és veprődi (kruščići) vendégeket látott vendégül ezúttal, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően. A Gyöngyösbokréta táncos produkcióit október 19-én Topolyán értékelik a népzenei szakemberek, amiről a VMMI, illetve a Fesztiváltanács értesíti majd a csapatokat.