2024. április 19., péntek
Szófigyelő

Alkalmakként

Az alkalmanként szó helyett `időnként`, `néha` jelentésben olykor az alkalmakként szóval élnek a beszélők: Az elnyomott fájdalom alkalmakként felszínre tör. – Alkalmakként, vendégségben Apu is szívesen megivott egy-egy kávét, én is, de otthon sose főztünk. – Daisy már nem vezethetett, habár alkalmakként még mindig kilógott vezetni olykor. – Alkalmakként vendégelőadókat szeretnénk hívni. – A rendszeresen keletkező települési hulladék kezelésére a közszolgáltatás keretében kerül sor, míg az alkalmakként keletkező hulladék esetében több megoldás is szóba kerülhet. – Az elején nem is indultunk bajnokságban, csak alkalmakként játszottunk edzőmeccset például Esztergom ellen. – Ne csak alkalmakként, hanem rendszeresen is fogyassz B-vitamin tablettákat! – De vannak emberek, akik nem csak alkalmakként fogyasztanak csokoládét. – Kissé pityókás ura most már nem csupán alkalmakként néz a pohár fenekére.

Azt gondolná az ember, hogy elírásról van szó, de az esetek nagy száma inkább jelenségre utal. Az n kiesik, a megmaradt k viszont megnyúlik, így lesz az alkalmanként alkalmakként. Az utóbbi még nem szorította háttérbe az előbbit, ma már viszont a szégyelli, igazából, remélem formát használjuk a szégyenli, igazánból, reménylem helyett (az n, illetve az ny esett ki belőlük).

Az alkalmakként `alkalomkor` vagy `egy-egy alkalommal`jelentésben is megjelenik: Nem állandó új rovatot indítok, mely bizonyos alkalmakként lesz látható a blogon. – Esszéimet, rajzaimat ritka alkalmakként napi és hetilapokban, valamint könyv- és lemezborítókon közlöm. – Az 5000 literes óriás bográcsban alkalmakként akár 10000 adag étel készül. – A klubtalálkozókon alkalmakként 50-100 céges klubtag vesz részt. – Főleg azért lehet hálás egy meggyes-csokoládés puding alaprecept, mert alkalmakként adagolhatunk hozzá más és más hozzávalókat.

`Lehetőségként`, `lehetőségül` értelme is lehet az alkalmakként szónak: Lelki alkalmakként reggeli áhítat van naponta. – Bensőséges kegyelmi alkalmakként éljük meg közösen a mindennapi szentmiséinket, valamint a szerda esti szentmise utáni szentségimádást. – Ezen túlmenően természetesen a havi csoporttalálkozók közösségi alkalmakként is funkcionálnak, ilyenkor rengeteg információ és gondolat cserél gazdát. – Egyes rendezvényeink integrált alkalmakként valósulnak meg, ahová szeretettel várjuk a megértési nehézséggel élő fiatalokat és családjukat is. – Jellegüknél fogva népszerűsítik az egészséges életmódot, de ugyanakkor turistacsalogatóként, illetve hagyományőrző alkalmakként is szolgálnak.