2024. március 28., csütörtök

Hármasnál többet senki sem kapott

Aleksandar Vučić munkájával jóval elégedettebbek voltak a polgárok, mint most az aktuális kormányfőével

A Faktor plus a kormány megalakulásának századik napja alkalmából felmérést végzett a polgárok körében, arra keresve választ, milyen osztályzattal értékelnék a kormánytagok eddigi munkáját. Az 1250 megkérdezett közül senki nem adott hármasnál magasabb osztályzatot. A legjobb átlaggal, 2,9-cel, Ana Brnabić miniszterelnök végzett. 2,8-as átlaggal a második helyre Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter került, a harmadik helyre pedig Ivica Dačić, akinek 2,7 az átlaga. A legrosszabb átlaggal Aleksandar Vulin védelmi és Goran Trivan környezetvédelmi miniszterek végeztek.

Egy hasonló, korábbi felmérésben a megkérdezettek osztályzata szerint Aleksandar Vučić miniszterelnökként 4,1-es átlaggal dicsekedhetett. Vladimir Pejić, a Faktor plus munkatársa úgy véli, ez szemlélteti a leghitelesebben, hogy a kormány aktuális összetétele továbbra is az aktuális államfő árnyékában kullog.

Ami a pártok támogatottságát illeti, 52,8 százalékkal továbbra is a Szerb Haladó Párt vezet. Második helyen a Szerbiai Szocialista Párt végzett (9,2 százalék), utána következik Saša Janković Szabad Polgárok Mozgalma 7,8, majd a Demokrata Párt 6,9 százalékkal.