2024. április 16., kedd

El ne merüljön végleg e kis sziget

Méltó módon ünnepelte meg 25. jubileumát a zentai Délibáb MME
(Szögi Csaba felvétele)

(Szögi Csaba felvétele)

Megalapításának 25. évfordulóját ünnepelte szombaton délután a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület a helyi Művelődési Házban. Az „...el ne merüljön végleg e kis sziget!” című rendezvényre olyan – vajdasági és magyarországi – csoportokat hívott meg fellépőként a jubiláló egyesület, amelyekkel jó viszonyt ápol, és amelyek nem utolsósorban a színpadi jelenlétben, valamint a zenei tudásban egyaránt kitűnőnek számítanak.

Az ünnepi műsorban a következő együttesek és szólisták szórakoztatták a közönséget: a Tisza Menti Zerngő Citerazenekar Oromhegyesről, a Szilaj Citerazenekar Kiskunhalasról, a Vadrózsa Citerazenekar Ősiről, Baji Endre Zentáról, Micsik Béla Törökbecséről és a Rákóczi Férfikórus Csókáról.

Az estet megnyitó szónokként Zenta polgármestere, Ceglédi Rudolf elmondta, a hagyományőrzés világunk zűrzavarában egy biztos hely, hiszen ha valaki képes megőrizni e zűrzavar ellenére is a nemzeti öntudatát, akkor ezt a megmaradásunk és ittmaradásunk érdekében teszi. A közös ének, zene, tánc hozzásegít identitásunk megtartásához, önmagunk el nem vesztéséhez. Ha pedig mindezt közösségi élményként tudjuk megélni, akkor mutatkozik meg igazán egyéniségformáló ereje, amit csak az ért, aki éli a néphagyományt. Őt követően Hajnal Jenő, nemzeti tanácsunk elnöke először is Bodor Anikó munkásságát méltatta, aki többek között éppen a Délibáb citerakórusának útját is egyengetni kezdte. Ezután elmondta, a délibábosok idejében rádöbbentek, hogy népzenénket, zenei anyanyelvünket élményszerűen, tudatosan kell megőrizni, ápolni, továbbadni a gyökerekhez való ragaszkodás jegyében.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta Község Önkormányzata támogatta.