2024. április 19., péntek

Ökumenikus idegenforgalom

Egyházzenei fesztivált tartottak Zentán – Egy nagy, egyházi, határon átnyúló projektumnak a kezdete

A zentai Jézus Szíve-templomban az elmúlt hétvége az Egyházzenei fesztivál jegyében telt el, amelyen neves orgonaművészek léptek fel. Pénteken mgr. Borbély Zoltán orgonahangversenyével kezdődött a rendezvénysorozat, szombaton Lana Jelenković belgrádi orgonaművész vezetésével orgonabemutatót és német orgonaesten vehettek részt a zenekedvelők, vasárnap pedig zenés áhítatot szerveztek a reformáció fennállásának 500 éves jubileuma jegyében. Az áhítatot Dolinszky Márta bajsai evangélikus lelkész és Kuzma Levente szegedi orgonaművész vezette.

Borbély Zoltán zentai orgonaművész (Horváth Zsolt felvétele)

Borbély Zoltán zentai orgonaművész (Horváth Zsolt felvétele)

A rendezvényt, amelynek ez volt a nyitóeseménye, a Szerbia–Románia IPA, Európai Uniós Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósították meg. Korábban úgyszintén e program támogatásából rendezték meg a Bánsági orgonák és orgonakészítők című kiállítást és

dr. Franz Metz temesvári származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész hangversenyét is, október 25-én pedig sor kerül a régió kántorainak a találkozójára.

Az uniós program elsődleges célja egyébként a nemzetek közötti ökumenikus idegenforgalom fejlesztése. A program keretében temesvári és zentai egyházi épületek felújítását, restaurálását is előirányozták, Zentán konkrétan a Jézus Szíve-templom felújítását, Temesváron pedig egy modern hangversenyterem kiépítését.

A zentai templomban a fűtési rendszert építik ki, s a 120 éves épület szigetelését végzik el – nyilatkozta Matykó Árpád, a program egyik koordinátora, aki elmondta, hogy a templom orgonáját is felújítják, és a padlózatot és a padsorokat is restaurálják.

A tervek között szerepel egy idegenforgalmi weboldal létrehozása, amelyen részletesen bemutatnák a turisztikai útvonalakat, ezenkívül vallási zenei programok, kórusok fellépését, hangversenyek és a hozzájuk kapcsolódó kiállítások megrendezését is tervbe vették, összesen 45 tematikus rendezvényt: 11 koncertet, 3 nagymisét, 12 orgonahangversenyt, hat kórustalálkozót, három kántortalálkozót, hat kiállítást, két konferenciát és két kirándulást szeretnének megszervezni. Zenta mellett a rendezvények egy részét Versecen, Nagybecskereken, illetve a romániai Lugoson (Lugoj), és Újmosnicán (Mosnita Noua) rendezik meg.