2024. április 25., csütörtök

Nyereség drágítás nélkül

Hétfőn kezdődik a fűtési idény

A távfűtési idény kezdete előtt Мilоš Vučеvić újvidéki polgármester meglátogatta a Nyugat hőtelepet, ahol betekintést nyert a Toplana közvállalat idei, felújítási munkálatainak az eredményeibe.

Мilоš Vučеvić kijelentette, hogy a közvállalat teljes mértékben felkészült a fűtési idényre, a bemutatott eredmények alapján biztos abban, hogy az újvidékieknek kiváló fűtésük lesz az idény teljes ideje alatt – és mindez úgy, hogy a közvállalat nem emelte meg a távfűtés díját.

– Szeretnénk mindenkit emlékeztetni arra, hogy az elmúlt időszakban 10 százalékkal csökkentettük a fűtés előfizetésének az árát. A Városi Távfűtő Művek közvállalat nyereségesen működik, az elmúlt egy év során termelt hasznot befizették a városi kasszába, ezért a következő évben nem kell átutalnunk egy dinárt sem a közvállalat számára a büdzséből. A Városi Távfűtő Művek az elmúlt évben 150 millió dinárt fektetett nagyberuházásokba, és csupán 60 millió dinárt kapott a városi költségvetésből. A befektetések összege az utóbbi egy évben a duplájára nőtt. A közvállalat pár évvel ezelőtt még 4 milliárd dinárral tartozott, ma pedig nyereségesen működik, és saját nyereségéből irányoz elő pénzeszközöket a nagyberuházásokra. A Városi Távfűtő Művek ajánlatára a városi képviselő-testület változtatott az eddig érvényben lévő döntésén, és ezután a közvállalat finanszírozza majd az elosztóállomások megépítését és a rákapcsolási díjakat is, így nem terhelik a befektetőket és a polgárokat – mondta a polgármester, majd megdicsérte a közvállalat dolgozóit és vezetőségét az elért sikerekért.

Dоbrоsаv Аrsоvić, a Városi Távfűtő Művek igazgatója elmondta, az árcsökkentés mellett 833 millió dináros plusszal zárta az évet a közvállalat, és hozzátette, az utóbbi időben nincs szükségük a város pénzügyi támogatására.

– Az a célunk, hogy a polgárok elégedettek legyenek, a fűtési folyamatot ellenőrzés alatt tartjuk, hogy a fűtés minél színvonalasabb legyen. Arra kérem az újvidékieket, hogy legyenek türelmesek a fűtési próbaidőszak alatt a hétvégén, hétfőn már megkezdődik a fűtési idény. Abban az esetben, ha valakinél gond van a fűtéssel, jelezze szolgálatainknak – mondta a Városi Távfűtő Művek igazgatója. Hozzátette: a Kelet hőtelep nemsokára 60 megawattos kazánt kap, a Nyugat hőtelepen felújítanak egy 4 megawattos kazánt és automatizálják a működését, ezek a befektetések csaknem 1 milliárd dinárba kerülnek.

Újvidék polgármestere megköszönte az újvidékieknek azt, hogy rendszeresen kifizetik számláikat, és ezzel hozzájárulnak a távfűtés sikeres működéséhez.