2024. április 18., csütörtök

A vértanúk magatartása példamutató

Topolyán koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulójára.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

A város Nyugati temetőjében megrendezett péntek délutáni esemény a Kodály Zoltán MMK kórusának produkciójával kezdődött, a jelenlevőkkel közösen elénekelték a Himnuszt. Ezt követően Fúró Andor helytörténész idézte fel a 168 évvel ezelőtt történteket, majd Tomik Nimród, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke szólt, most nem mint történész, hanem mint politikus.

– A szabadságharc idején bizonyosságot nyert, hogy egységes csapatként álltak ki a szabadságjogokért a vértanúk. Most elmondhatjuk, hogy egy jó csapata van községünknek, és egy jó csapat képes eredményes munkára – mondta.

Kovács László, a VMDP Topolya-Kishegyes körzeti szervezetének elnöke elmondta, a vértanúk magatartása példamutató számunkra, hogyan kell kiállni a nemzetért. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperessel együtt imádkoztak a szabadságharc áldozataiért az emlékezők. A Hősök sírján koszorút helyezett el Magyarország szabadkai főkonzulátusa nevében Petykó Csaba konzul, az MNT nevében Bábi Attila, a VMSZ és a VMDP helyi szervezetének nevében Plohl Edvin és Kovács László, az önkormányzat képviseletében Ivanics Zoltán és Szatmári Adrián, a VMSZ nevében Kislinder Gábor polgármester és Valka Károly, a VMDP nevében Sípos Piroska és Becskei Tibor, a topolyai helyi közösség nevében Márkus Zoltán, a VMSZ női fóruma és nyugdíjas fóruma nevében Paul Szikora Erzsébet és Cservenák Sándor, a Vox Humana és a Nagyapáti társulat képviseletében Toldi Gizella és Curnovity Erzsébet.