2024. március 29., péntek

Szépül a református templom

Az idén új tetőszerkezetet, tavasszal új ablakokat kap Bácskossuthfalva jelképe

Az észak felőli tetőszerkezet cserepezésével körülbelül a harmadához érkezik a napokban a bácskossuthfalvi református templom tetetőterének felújítása.

Színes, mintás cserepek fedik a templomot (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Színes, mintás cserepek fedik a templomot (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az egyházközösség szeptember első felében kezdte meg a munkálatokat. A műemlékvédelem alatt álló építmény restaurálását részletes és költséges tervdokumentáció kidolgozása előzte meg, hogy több lépésben haladva ezekben a hetekben a mára tönkrement palatetőt új, mintás tető váltsa fel. Móricz Árpád lelkipásztor elmondta, hogy mielőtt a cserepeket szakaszosan kicserélnék, a tetőszerkezet gerendázatának épségét is átvizsgálják, illetve megtörténik a lécek teljes cseréje is.

– A kanizsai cserépgyár rendkívül dicséretes hozzáállásának köszönhetően szakrális építmény lévén 50 százalékos kedvezménnyel kaptuk el a tetőfedőt évekkel ezelőtt, továbbá minden egyéb szereléket is mellékeltek, így a cserép alá a fóliavédelmet is. A hajórész hátsó félkupolája jelent majd kihívást, hiszen ott szinte minden elemet vágni is kell majd. A cserépgyár szakmunkatársai figyelemmel kísérik a munkálatokat, ezért számíthatunk a tanácsukra és a közreműködésükre. Most már láthatjuk, milyen szép díszes lesz a templom új cserépburkolata – tudtuk meg a lelkésztől, aki megosztotta velünk azt is, hogy a munkálatokat egy kúlai kivitelező körülbelül 25 munkása végzi.

A bácskossuthfalvi református templom felújítása Balogh Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elöljárójának közbenjárására valósul meg. A bácskossuthfalvi egyház mintegy 10 millió forint támogatást kapott erre a célra, úgy alakul azonban, hogy a pénz egy részét fel tudják majd használni más célokra is. A következő lépés lesz az ablakok cseréje.