2024. április 26., péntek

Koszorúzás a kopjafánál

Tegnap Temerinben, nemzeti gyásznapunk alkalmából a Nyugati temetőben a nagy tömegsírnál felállított kopjafánál tartottak megemlékező összejövetelt a VMDP szervezésében. Az 1848–49-es szabadságharc hősi hallottaira és kivégzett mártírjaira emlékező beszédet Kiss Igor, a VMDP intézőbizottságának tagja mondott.

A VMDP nevében Csorba Béla elnök, és Ágoston András, a temerini helyi szervezet elnöke koszorúz (Góbor Béla felvétele)

A VMDP nevében Csorba Béla elnök, és Ágoston András, a temerini helyi szervezet elnöke koszorúz (Góbor Béla felvétele)

Miután megemlékezett az Aradon kivégzett 13 honvédtisztről, és Pesten ugyanezen a napon kivégzett gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökről, valamint a szabadságharc és forradalom üzenetéről, a mai valóság történései felé fordult.

– Ahogy akkor Bécsnek, most is sokaknak szemét szúrja a számbelileg kis magyar nemzet nagy határozottsága, és még nagyobb szabadságvágya. Most éppen dollármilliókkal, lobbival és diplomáciai eszközzel akarják térdre kényszeríteni, megvásárolni. Azt akarják, hogy adjuk el a lelkünket, ami még megmaradt. De nem adhatjuk határon innen és határon túl sem. Harcolnunk kell lelkünkért, szabadságunkért, megmaradásunkért. Ehhez kellenek a bátor, bölcs vezetők, és az elszánt polgárok.

– Az elkövetkező hetekben, hónapokban legalább kétszer lesz alkalmunk ezzel a lehetőséggel élni. Magyarország kormánya a napokban levélben fordul minden magyar állampolgárhoz konzultáció ügyében. A kérdések a migránsválságra és a Soros-tervre vonatkoznak majd. Válaszoljunk. A Jövő év tavaszán pedig a magyarországi országgyűlési választásokra kerül sor. Itt is érdekeltek vagyunk és immáron jogunk is van szavazni. Éljünk a lehetőséggel – hangoztatta a szónok.

A beszéd elhangzása után a megjelentek elénekelték a Székely himnuszt, majd a kopjafán elhelyezték a VMSZ és a VMDP koszorúját.