2024. március 29., péntek

A szabadság a legnagyobb vívmány

Koszorúzás a községháza falán lévő emléktáblánál

Koszorúzás a községháza falán lévő emléktáblánál

Pénteken este a Városi Színházban díszüléssel, vasárnap délelőtt a községháza falánál lévő emléktáblánál koszorúzással emlékeztek a város 73 évvel ezelőtti, október 8-i felszabadulására az óbecseiek.

A díszülésen az önkormányzat nevében Dalila Dujaković alpolgármester, a harcosok szervezetének a nevében Jelena Češljević mondott beszédet, a műsorban pedig fellépett Boris Babik belgrádi tenor, Nataša Katić Radosavljević óbecsei szopránénekesnő, Ritter József és Marko Stojanović, a Petar Konjović Zeneiskola zongoratanárai, a Városi Színház művészei, valamint a Đido énekesei és táncosai. A megemlékezésen a község több testvérvárosának – a szlovákiai Galántának, a bosznia-hercegovinai Banovićnak és az oroszországi Istrának – a képviselői is jelen voltak.

A megemlékezés vasárnap délelőtt az 540 második világháborús áldozat, valamint, a kilencvenes évek háborúiban elesett 17 óbecsei nevét tartalmazó emléktáblánál a szabadság vívmányát méltató ünnepi beszédekkel és koszorúzással ért véget. Virágokat helyeztek el a Tiszára költöztetett óbecsei Szabadság-szobornál és Péterrévén a falu központjában lévő emlékműnél is.