2024. április 19., péntek

Méltóan emlékezni

Az aradi vértanúkra és a világháborúk áldozataira emlékeztek Kishegyesen

Pénteken tartották meg a kishegyesi helyi közösség és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület által szervezett hagyományos megemlékezést. A program ezúttal is a Szent Anna-templomban szentmisével kezdődött, amit Brasnyó Ferenc plébános celebrált. A mise után az emlékezők a Nyugati temetőben lévő, 1848-as emlékműhöz mentek és fáklyák fényénél hajtottak főt az aradi vértanúk emléke előtt.

A Szajkó énekcsoport fellépése az 1848-as emlékműnél (Lakatos János felvétele)

A Szajkó énekcsoport fellépése az 1848-as emlékműnél (Lakatos János felvétele)

A megemlékezés szónoka Mohácsi Zoltán volt, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke. Mohácsi elmondta, hogy Kishegyesen hagyomány, hogy az aradi vértanúk emléknapján a világháborúk kishegyesi áldozataira is emlékezzenek, és hangsúlyozta, hogy nagy gondot fordítanak az emlékhelyek rendben tartására.

– Tudni kell, hogy az első világháború kishegyesi áldozatainak emelt emléktábla megközelíthetősége idáig nem volt túl jó. Most örömmel számolhatok be, hogy egy projektumnak köszönhetően kiépítésre került az oda vezető út, így mindkét helyszínen méltóképp tudunk megemlékezni a hősökről, őseinkről – mondta Mohácsi.

A megemlékezésen felszólalt Gombár Szeréna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja is, aki az aradi vértanúk bírósági perének jegyzőkönyvét olvasta fel mementóként. Az eseményen fellépet a Szajkó énekcsoport és Szőke Rebeka szavaló. A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai álltak fáklyás díszőrséget. A szónoklatokat és a műsort követően a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés virágait az 1848-as emlékmű talapzatához. A magyar kormány nevében Gombár Szeréna konzul asszony koszorúzta meg az emlékművet, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Fremond Árpád alelnök, Újhelyi Nándor, intézőbizottsági tag és Kerekes Zoltán, a VMSZ tanácsának tagja, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Linka B. Gabriella és Kecskés Endre tanácstagok, a helyi közösség nevében Mohácsi Zoltán tanácselnök és Sipos Tibor titkár, Kishegyes község önkormányzata nevében pedig Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke és Kovács Károly, a községi tanács tagja. Végezetül a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták az első világháborús emlékhelyet a nyugati temetőben és második világháborús emlékművet a falu központjában.

Az idén a megemlékezésen részt vettek a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai és Kishegyes testvértelepülésének, Örkénynek a képviselői is.