2024. április 16., kedd

Gyermekhét Kishegyesen

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola minden évben egész hetes programsorozattal készül a gyermekhétre, nem volt ez az idén sem máshogy. A mókás, szórakoztató programok természetesen megőrizték oktató jellegüket. Hajvert Ákos iskolaigazgató arról számolt be lapunknak, hogy gyermekhét alatt is tanultak a gyerekek, csak kicsit másképpen.

– Négy hét múlik el a tanításból a gyermekhét kezdetéig, ami azt jelenti, hogy épp belezökkennénk a tanításba, amikor már ki is zökkenünk. Hiszen ez a hét nem kimondottan a tanításról szól, inkább a szórakozás került fókuszba. Idén viszont nagyon törekedtünk, hogy a szórakozásban az oktató jelleg is nagyon erősen domináljon. Rövidített órákon dolgoztunk, és igyekeztünk ezt az oktatás előnyére felhasználni – mondta el az igazgató.

A gyermekhéten az alsósok és felsősök külön programokon vettek részt, hogy mindenki megtalálja a korosztályának megfelelő szórakozási lehetőséget.

– A héten az alsósok és felsősök is mozizhattak. Az iskolának van projektora és hangosítása is, így belaktuk a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színháztermét, és ott vetítettünk. A felsősöknek volt még hétfőn egy tudáskvíze, ahol a legjobbak csokoládét nyerhettek. Kedden az alsósaink a Nők Kishegyesi Fórumának aktivistáival kézműves tárgyakat készítettek. Szerdán fordított nap volt, ami azt jelenti, hogy gyerekek ültek be az igazgató, a pedagógus, a pszichológus székébe, sőt gyermek volt a polgármester, a helyi közösség titkára, a tűzoltóparancsnok, a szociális központ igazgatója stb. Csaknem 40 gyermek töltött be pozíciót ezen a napon, és a helyi közösség egy ebéddel vendégelte meg őket. Az idén sem maradt el az aszfaltrajzolás az alsósok számára, csütörtökön pedig egy bűvész előadásán vehettek részt az ovisokkal közösen. A felsősök szendvicskészítő versenyen mérték össze kulináris tudásukat. Volt egy kincskereső játékunk is, amelyen az iskola pecsétjével lepecsételt lapokat kellett megtalálni az iskola területén, és minden lap egy banános csokit ért. Összesen 100 banános csoki talált gazdára. Az utolsó nap tűzoltóbemutató lett volna az alsósok számára, de sajnos a rossz idő miatt elmaradt. A felsősök számára sportnap volt, amelyen vendégül láttunk egy ajkai iskolát – számolt be az igazgató.