2024. március 29., péntek

Az árjegyzéket várják

Januártól autópályán kétszer annyiba kerül majd Szabadkától Belgrádig eljutni, mint most

Szabadkánál az autópályán elkészült a fizetőkapu. A Szerbiai Utak Közvállalat már csak arra vár, hogy a kormány döntsön az árjegyzékről, s erre a napokban várhatóan sor kerül. A döntés a meghozatalát követő nyolc múltán lép életbe – tudtuk meg Kern Imrétől, az építési és közlekedési minisztérium államtitkárától.

Magyar Szó/archív

Szabadkánál már elkészült a fizetőkapu (Ótos András felvétele)

Kern Imre elmondta, míg el nem készül minden lejáratnál a fizetőkapu, az autópályadíj megfizettetése nyitott rendszerben fog működni, vagyis Szabadkától Szőregig várhatóan 120 dinár lesz. Szőregtől Újvidékig 110 dinár, vagyis akik Szabadkáról szeretnének eljutni Újvidékre, összesen 230 dinárt fizetnek majd.

– Az egész rendszer elkészültével Szabadka és Belgrád között várhatóan ugyanannyit kell majd fizetni, mint régen, 540–560 dinárt. Egyelőre azonban még nincs árjegyzék. Az év végéig befejeződik a teljes beruházás, és akkor a zárt rendszerű megfizettetés lép életbe – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette, hogy a zárt rendszerben már a megtett kilométerek után fizettetik meg az autópályadíjat, vagyis Topolyától Bácsfeketehegyig arányosan kevesebbet, mint Újvidékig vagy esetleg Belgrádig.

Elmondta, az építkezés kissé elhúzódott, mert nem lehetett lezárni minden lejáratot, Topolya, vagy Verbász ugyanis teljesen megközelíthetetlenné vált volna az autóútról.

– Ezért született meg az a döntés, hogy először a csantavéri, bácsfeketehegyi és a szőregi elágazásnál zárják le az utat, és amikor itt elkészülnek a fizetőkapuk, akkor következik a verbászi és a topolyai leágazás. Való igaz, hogy Bácsfeketehegynél elég körülményes a lejárat, a szőregi leágazásnál pedig még nincs fizetőkapu – mondta. Hozzátette, a fizetőkapuk elhelyezése összetett munkafolyamat, mert az elektromos áramot, a fűtést is el kellett vezetni, az épületszerkezet építését is meg kellett oldani, földmunkákra is szükség volt és aszfaltozásra is. De amint elkészülnek minden leágazásnál a fizetőkapuk, a szőregi főkaput (már december végén) felszámolják. Így a legészakibb megfizettetés a 10-es közúti folyosón lesz Szabadkánál, a következő főkapu pedig már csak Belgrád előtt, Pazovánál lesz.

– Miután a nyáron hatalmas tumultus keletkezett a fizetőkapuknál, bár a Szabadkánál felállított fizetőkapu 40 százalékkal nagyobb kapacitással rendelkezik, mint a szőregi kapu, illetve tudjuk, hogy sokan lecsatlakoznak Szabadka után is az autópályáról, és csökken a forgalom, mégis, a meglévő kaput a jövő nyárig további kettővel bővítjük Szabadkánál és további néggyel Pazovánál. Ezzel megpróbáljuk zökkenőmentessé tenni átjutást a fizetőkapukon, hogy ne kelljen nyáron az autóknak vesztegelni a fizetőkapuknál – magyarázta Kern Imre.