2024. április 23., kedd

Minden település minden polgára fontos

A helyi közösségi választáson való minél nagyobb arányú részvételre buzdít a VMSZ Zenta községi szervezete

A vasárnapi helyi közösségi választáson való minél nagyobb arányú részvételre kéri a lakosságot a Vajdasági Magyar Szövetség, hangsúlyozták a párt zentai községi szervezetének illetékesei csütörtöki sajtótájékoztatójukon, kiemelve, a VMSZ olyan jelölteket támogat, akik már bizonyították, hogy ismerik a lakosság igényeit, tudnak és akarnak tenni a közösségükért, és vannak terveik is.

Zentán egy 60 négyzetméteres Homoki lakás évi vagyonadója mindössze 1728 dinár (Fotó:  Gergely József)

Zenta (Fotó: Gergely József)

– A helyi közösség a döntéshozatal első lépcsője, egy híd, kommunikációs csatorna a lakosság és a végrehajtó hatalom között. Itt mondhatják el az emberek a problémáikat és az igényeiket, amelyeket azután a helyi közösségek illetékesei továbbítanak a megfelelő szerveknek. Az október nyolcadikai helyi közösségi választáson nem kell megijedni a sok névtől, hiszen annak ellenére, hogy a szavazólapokon viszonylag sok név szerepel, nem bonyolult választásról lesz szó. A nevek közül minden esetben hetet, nyolcat vagy kilencet kell majd bekarikázni, attól függően, hogy hány tagú tanácsot kell választani, kivéve a Centar–Tópart helyi közösséget, ahol egy külön zárt listára is szavazniuk kell majd a lakosoknak – magyarázta Lőrinc Csongor, a VMSZ zentai községi szervezetének elnöke.

– A politikai pártok, köztük a Vajdasági Magyar Szövetség is bizonyos személyek mögé áll a választáson, azok mögé, akikről úgy gondolja, hogy egy erős csapat tagjaként tudják építeni és fejleszteni az adott helyi közösséget. Ezek a személyek nem feltétlenül párttagok, az elsődleges szempont az volt, hogy olyan személyekről legyen szó, akik már valamennyien bizonyították, hogy ismerik a lakosság igényeit, tudnak és akarnak tenni a közösségükért, és vannak terveik is. Fontos, hogy minél többen kifejezzük a véleményüket annak érdekében, hogy ebben a nehéz anyagi helyzetben is lehetőséget teremtsünk a közösségünk fejlődésére – hangsúlyozta Lőrinc Csongor, aki leszögezte, a Vajdasági Magyar Szövetség becsületes és tiszta kampányt folytatott, ugyanis – ahogyan fogalmazott – nem azt kívánták kiemelni, hogy kiket kell lesöpörni, hanem igyekeztek építő szándékkal hozzáállni a választáshoz, végezetül arra kérte a lakosságot, hogy október nyolcadikán minél nagyobb arányban járuljanak az urnák elé, és a lehető legjobb és legrátermettebb jelölteket juttassák be a tanácsba.

– Az önkormányzat eddig is támogatta és a jövőben is támogatni fogja a helyi közösségek munkáját, csakúgy mint művelődési egyesületek és civil szervezetek tevékenységét. Fontosnak tartjuk, hogy a kisebb településeken megóvjuk a kis létszámú tagozatokat, hiszen ezeknek igen jelentős közösség-összetartó és közösségmegtartó erejük van, de a történelmi egyházak és az oktatási intézmények is teljes körű támogatottságot élveznek, hiszen a Vajdasági Magyar Szövetség számára minden egyes település minden egyes polgára rendkívül fontos – szögezte le Burány Hajnalka, a párt községi képviselő-testületbeli frakciójának tagja.

– A Vajdasági Magyar Szövetség a Prosperitati Alapítványon keresztül létrehozott egy olyan pályázati rendszert, amelynek révén jelentős mértékben tudja támogatni azokat a termelőket, akik itt kívánnak boldogulni. Emellett a zentai önkormányzat éppen a héten írta ki a mezőgazdasági termelők támogatására vonatkozó pályázatát, amelynek keretében az állami tulajdonban álló földterületek bérleti díjából befolyó összeget kívánja visszaforgatni a mezőgazdaságba, ezáltal is segítve a községbeli termelőket. Az önkormányzat illetékeseinek célja, hogy minél többen részesüljenek ezekből a támogatásokból, amelyek ugyan nem nagy összegűek, mégis nagy segítséget jelenthetnek a termelőknek, különösen most, amikor ilyen nehéz helyzet uralkodik. Ugyanezen törekvések eredményeként valósul meg évről évre a határutak rendezése, valamint számos egyéb olyan projektum is, amelyek a termelők mindennapjainak jobbá tételét hivatottak szolgálni – emelte ki Kopasz Kornél, a kevi helyi közösség képviselőjelöltje, aki arra kérte a község lakosságát, hogy vasárnap menjenek el szavazni, és erősítsék meg, ki az, akiben bíznak, ki az, aki támogatni tudja őket, és ki az, aki valóban az ő érdekeiket képviseli.