2024. április 20., szombat

Új igazgató a Komgrad élén

Több pénzzel gazdálkodhat az önkormányzat – Ülésezett a topolyai képviselő-testület

Jelentős kérdések szerepeltek napirenden a Kislinder Gábor polgármester és a községi tanács tagjai jelenlétében megtartott tegnap délelőtti képviselő-testületi ülésen Topolyán.

Több fontos kérdésről szavaztak a képviselők (Herceg Elizabetta felvétele)

Több fontos kérdésről szavaztak a képviselők (Herceg Elizabetta felvétele)

A több mint három órán át tartó összejövetelen költségvetési kérdések mellett személycserékről döntött a Saša Srdić elnökletével ülésező testület. Az ülés elején napirend-kiegészítésre került sor: a szabadkai Regionális Hulladéktároló közgyűlése topolyai képviselőjének Szombathy Zoltánt nevezte ki a testület. A szeptemberi, városnapi ünnepi ülés jegyzőkönyvének elfogadását követően a topolyai községi képviselő-testület jelenlegi összetételében megtartott 13. ülésén az idei évi községi költségvetés újraelosztása szerepelt terítéken. Fekete Ildikó, a pénzügyi osztály vezetője ismertette a négy százalékkal megnövekedett büdzsé elosztásának legfőbb mutatóit, kiemelve, hogy a többletet a topolyai egészségház körüli problémák és a Felsőroglatica helyi közösségben fennálló gondok kezelésére fordítják elsősorban, valamint a tanintézmények pluszköltségeinek a fedezésére is jut pénz. Az ellenzék részéről több kritikai észrevétel is elhangzott, de a vita lezárását követően szavazattöbbséggel – harminc igen és hat tartózkodó szavazat mellett – elfogadták a módosításra vonatkozó határozati javaslatot. Ezzel a költségvetési keret bruttóban elérte az 1 milliárd 616 millió dinárt, ez az eredileg tervezettnél mintegy 66 millióval több. A testület – az ellenzéki képviselők tartózkodása mellett – elfogadta a kishegyesi Vízellátó Alrendszer Kishegyes–Njegoševo–Csík-csatorna egy részének Topolya községet érintő szabályozási tervét, valamint jóváhagyta a közvetlen megegyezéssel történő ingatlancserét a Sat Pro Kft. és az önkormányzat között. Ennek értelmében a Labdarúgóakadémia számára szükséges Plitvice utcai telkeken igen rossz lakóépületekben élők számára megfelelő lakóhelyet biztosítanak a város más részeiben.
A község területén megvalósuló közúti személyszállításról szóló határozat módosítása is vitát váltott ki, az ellenzék soraiból felszólalók a rendezetlenségre hívták fel a figyelmet. A határozat értelmében, amelyet a tegnapi ülésen jóváhagytak, a továbbiakban az autóbuszok Topolyán a törvénnyel összhangban az autóbusz-állomásról indulhatnak, nem pedig azon kívülről.

Több személycserére is sor került a különböző bizottságokban, és kinevezték a Komgrad Kommunális, Lakáskezelő és Építő Közvállalat, valamint a Piac Közvállalat új igazgatóját. A Komgrad Közvállalat élén Szombathy Zoltán eddigi igazgatót Domány Dudás Diana váltja fel, a Piac Közvállalat élén maradt a korábbi igazgató, Dragana Ognjenović.

Mivel Domány Dudás Diana a községi tanács tagja volt, így a megüresedett helyre új ember kerül az önkormányzati vezetésben. A megválasztott új tanácstag Mentus Lívia, aki a szabadkai Közgazdaságtudományi Egyetem Pénzügyi Menedzsment és Számvitel szakán diplomált, 2007-től a szabadkai Con-Bau tervező- és építőipari cégnél dolgozott mint pénzügyi és számviteli asszisztens, később 2009-től a Vajdasági Fejlesztési Hálóban volt a területi irodák koordinálásáért és a pénzügyekért felelős személy, majd 2010-től a Reprezenters Kft. nevű marketingcégben a pénzügyi feladatok mellett rendezvények szervezésével is foglalkozott. A Reprezenters Kft. 2012 és 2015 között megbízott képviselője volt a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamarának, valamint a Kárpát Régió Üzleti Hálózatnak, ebben az időszakban a pénzügyek és a rendezvényszervezés mellett partnerkeresési és közvetítési feladatokat is ellátott.