2024. április 19., péntek

Temerini hírek

Megemlékezés a kopjafánál

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerinben nincs külön emlékhelye a magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak, ezért pénteken, nemzeti gyásznapunkon délután 4 órakor a Nyugati temetőben felállított kopjafánál tart megemlékező összejövetelt a VMDK községi szervezete. Az 1848–49-es szabadságharc hősi hallottaira és kivégzett mártírjaira emlékező beszédet mond Kiss Igor, a VMDP intézőbizottságának tagja. Várják az érdeklődők megjelenését.

****

A 26. Tinifesztivál audícióját október 7-én és 8-án (szombaton 10 órától és vasárnap 12 órától) tartják meg a temerini színházteremben. A fesztivált november 18-án szervezik meg a sportcsarnokban. A fellépni szándékozók még a mai napon jelentkezhetnek a www.szirmai.org honlapon található űrlapon.

****

A templomtornyon folyó munkálatok miatt a plébánia kéri a polgárokat és főként a gyermekeket, hogy legyenek elővigyázatosak és óvatosak. Hétköznapokon a szentmisékre érkezők részére a templom jobb oldalán levő bejárat lesz nyitva. Vasárnap a főbejáratot is kinyitják.

****

Az aszálykár felbecsülésével megbízott bizottság szeptember második felében bejárta a temerini községhez tartozó földterületeket, és a vártnál is rosszabb állapotban találta a határt. A terület legnagyobb részét kukoricával vetették be, ahol 60-70 százalékos kárt állapítottak meg. A szója esetében 60 százalékosra becsülték fel a kárt. A cukorrépa terméshozama 50-60 százalékkal kevesebb a szokásosnál. A napraforgóval bevetett területeken is 50-60 százalékos kárt állapítottak meg. Takarmánynövényekből két-három kaszálással kevesebbet takarítottak be a termelők. A bizottság átadta az önkormányzatnak a felmérésről készült jegyzőkönyvet.