2024. március 29., péntek

A jövő héttől felvehető a védőoltás

Az influenza elleni vakcinát hamarosan megkapják a topolyai, a kishegyesi és a szabadkai egészségházak
Dr. Nebojša Bohucki

Dr. Nebojša Bohucki

Az influenza elleni védőoltást a jövő héten már felvehetik az érdekeltek a szabadkai, a topolyai és a kishegyesi egészségházakban. A védőoltás az egyedüli mód az influenza elkerülésére, ajánlott mindazoknak, akik hat hónapos kornál idősebbek, valamilyen krónikus megbetegedésben szenvednek, elsősorban légzőszervi betegségek esetében, mint például az asztma vagy a bronchitis.

Az Észak-bácskai körzet egészségházaiba a hét folyamán megérkezik az 5820 adag influenza elleni védőoltás. A szabadkai egészségházak 4500, a topolyai 1000, a kishegyesi egészségházak pedig 380 adag influenza elleni védőoltást kapnak.

– Az említett mennyiség valamivel kevesebb, mint a múlt évben, de el kell mondanom, hogy tavaly az egészségházak nem használták fel az összes rendelkezésükre álló oltóanyagot. Az influenza elleni védelemben a 2017/2018-as évben a francia Sanofi-Pasteur gyártmányú Vaxigripet használjuk, amely három különböző influenzavírustól véd, mégpedig a H1N1 típusú influenza ellen, a H3N2, valamint a B típusú Brisbane szerotípus ellen. Az oltóanyag összetétele az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával összhangban van, kötelező érvényű minden oltóanyaggyártóra. Megemlíteném, hogy az utóbbi években megjelent a tetravalens oltóanyag, amely a B típusú vírus két vírustörzse ellen nyújt védelmet, ugyanis mindkét vírustörzs egyaránt aktív lehet a tél folyamán. Az influenza elleni védőoltás még mindig nagyon dinamikus terület, ugyanis a vírus soha sincs nyugalmi állapotban, állandóan mutálódik, változik, emiatt szükségszerű az oltóanyag összetételét változtatni évről évre – mondta dr. Nebojša Bohucki epidemiológus.

A szakember felhívja a polgárok figyelmét, hogy mielőbb, azaz az oltóanyag megérkezését követően vegyék fel a védőoltást, ugyanis az oltást követő három hétben alakulnak ki az antitestek.

– Az influenza nem egy enyhe megbetegedés, magas láz jelentkezik (39 fok feletti), de szövődmények is kialakulhatnak, mint például a tüdőgyulladás. Súlyosabb esetekben kórházi kezelésre kerül sor, de akár halálos kimenetelű is lehet a megbetegedés. A szövődmények kialakulása nemcsak a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket érinti, hanem a fiatal, egészséges személyeket, például a várandós anyákat is. Éppen ezért javallott a várandós és szoptatós anyáknak is az influenza elleni védőoltás, ugyanis a gyermekeknél féléves kor alatt nem vehető fel az oltás, a csecsemők az anya által kapnak védelmet. Az egészségügyben, az idősek otthonában, a közvállalatokban dolgozóknak is ajánlott az influenza elleni védőoltás felvétele – mondta dr. Bohucki.

A védőoltás ingyenes a 65 év feletti polgárok esetében, a krónikus betegeknek (asztma, bronchitis), a kardiovaszkuláris megbetegedésben és vesebetegségben szenvedőknek, valamint az anyagcsere-megbetegedésben (elsősorban cukorbetegség) vagy bármely más krónikus megbetegedésben szenvedők számára.

– A legfontosabb, hogy a védőoltás felvételekor a polgárnak ne legyen akut fertőző betegsége, és lázmentes legyen. Ha a páciens szervezetében a korábbi oltáskor kellemetlen reakciót váltott ki az oltás, ez tartós ellenjavallatnak tekinthető, annak a személynek semmiképpen nem javallott a védőoltás. Az első védőoltás felvételekor a páciens nem tudhatja, hogy allergiás-e az oltóanyagra, vagy sem, emiatt kizárólag egészségházakban lehet felvenni a védőoltást az esetleges – igaz, ritkán – fellépő allergiás reakciók miatt – tudtuk meg dr. Nebojša Bohuckitól.