2024. március 28., csütörtök

Koszorúzás és koncert

Lázár Vilmosra emlékeztek Nagybecskereken

Az Emmanuel kamarakórus hangversenyével és Lázár Vilmos emléktáblájának a megkoszorúzásával emlékeztek az 1848-as Szabadságharc és Forradalom hőseire a nagybecskereki Székesegyházban. A Légy híve ó rendületlenül… című rendezvényt immár XV. alkalommal tartották meg.

2005 óta van emléktáblája Lázár Vilmosnak (Fotó: Kecskés István)

2005 óta van emléktáblája Lázár Vilmosnak (Fotó: Kecskés István)

Lázár Vilmos, örmény származású aradi vértanú Nagybecskereken született, Temesváron élt és az aradi Emlékoszlop kriptájában nyugszik. Emlékét 2005. óta a nagybecskereki Székesegyházban emléktábla őrzi, melyet Várady József és neje Czikajló Ágnes állíttattak. Emléktáblája annak a szenteltvíz-tartónak a közelében áll, amelyből Lázár Vilmost is megkeresztelték.
Jenovay Lajos, az aradi vértanúk temetkezési helyéről beszélt. Majd pedig a Magyar Nemzeti Tanács, az Emmanuel kamarakórus, a Szent György Lovagrend, a Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium, a Nagybecskereki Módszertani Központ, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a nagybecskereki Petőfi MME, a muzslyai Petőfi Sándor MME és a Madách Amatőrszínház képviselői megkoszorúzták Lázár Vilmos emléktábláját.
Az Emmanuel kamarakórus Dutina Vilma vezénylete alatt lépett fel. Az ünnepi műsorban fellépett még Kamrás Annamária, Márton Leonárd, Süveg Tibor, Rontó Márta és Ana Aleksić Šajrer.