2024. március 28., csütörtök

Hagyományőrzés és verseny

A budapesti nemzetközi tűzoltó versenyen a kishegyesi tűzoltók voltak a legeredményesebbek

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület a közelmúltban részt vett a X. Nemzetközi és a III. Kárpát-haza Hagyományőrző Tűzoltó Versenyen Budapesten. A kishegyesi tűzoltók két csapatot indítottak a megmérettetésre, és nagyon szép eredménnyel tértek haza. Kurin Ákos, a tűzoltó testület alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy a kishegyesiek ötödik alkalommal vettek részt a versenyen.

– Az idén egy férfi- és egy női csapattal vettünk részt a budapesti tűzoltó versenyen, mindkét csapatban 7-en voltak. Azt tudni kell, hogy erre a versenyre nem lehet felkészülni, a szervezők szinte a helyszínen döntik el, hogy milyenek lesznek a versenyszámok. Ez alkalommal egy kis humort is bevittek a versenyszámokba, hiszen a tűzoltók komoly munkát végeznek, de azért ők is értik a tréfát. A startgomb lenyomása után a csapatparancsnoknak meg kellett innia egy pohár üdítőt, és csak ez után indulhatott a verseny. A csapat két tagja talicskával indult a pályán, az egyik tolta a másikat, akinek üres láda volt a kezében. Közben a csapat többi tagjának a lábait két deszkára rögzítették, és ezzel kellett egyszerre lépdelniük. Elég nehéz feladat volt, mert korábban még senki sem találkozott ilyennel. Ezt követően a két üres ládát meg kellett tölteni üres üvegekkel, majd egy lóvontatású mozdonyfecskendővel vizet kellett pumpálni. Ez a fecskendő minden évben részét képezi a versenynek. Miután megkezdődött a pumpálás, a két talicskás versenyzőnek egy fecskendővel le kellett döntenie három lángnyelvet, ezzel szimbolizálva, hogy eloltják az égő házat. A feladatot nehezítette, hogy a fecskendőt két műanyagpohár-piramis között kellett kezelni úgy, hogy ne döntsék le a piramisokat. A sikeres oltást követően az utolsó csapattagnak is meg kellett innia egy üdítőt, és csak ez után nyomhatták le a gombot. Az a csapat nyert, amelyik a leggyorsabban elvégezte a feladatot – számolt be az izgalmas versenyről az alelnök, majd arról is szólt, hogy idén több mint 10 csapattal kellett megküzdeniük a kishegyesieknek. Horvátországból, Erdélyből, a Felvidékről, Csehországból és Vajdaságból érkeztek csapatok a versenyre. A Maronka Károly Ö.T.T. férficsapata egy első és egy második hellyel tért haza, a női csapat pedig egy második és egy harmadik helyezéssel. Összesítettben Kishegyes lett az első, így megkapták a XIII. kerületi önkormányzat különdíját, a legjobb nemzetközi csapatként. Kurin külön kiemelte, hogy a verseny a szép teljesítmény ellenére mégsem az eredmények miatt fontos.

– Ez az összejövetel nem a verseny, hanem inkább a kapcsolatépítés és a barátkozás miatt fontos számunkra. Találkozhatunk határon túli bajtársainkkal, akikkel 5 éve nagyon jó kapcsolatot ápolunk, de sajnos nincs rá lehetőség, hogy sűrűbben találkozzunk – fogalmazott Kurin.

A Maronka Károly Ö.T.T. budapesti útját Kishegyes község önkormányzata támogatta, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyert összegből pedig 5 hagyományos egyenruhát vásárolt a testület.