2023. február 4., szombat

Irán nyitott a rakétaprogramról szóló párbeszédre

Irán jelezte hat nagyhatalomnak, hogy kész párbeszédet folytatni rakétaprogramjáról - jelentette pénteken a Reuters hírügynökség iráni és nyugati tisztviselőkre hivatkozva. Az iráni külügyminisztérium azonban tagadta, hogy a rakétaprogram vita tárgya lehet.

A Reuters írása szerint bár Teherán többször is megfogadta, hogy a nyugati bírálatok ellenére is folytatja - általa védelmi célúnak nevezett - rakétaprogramját, attól tart, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondja a 2015-ben tető alá hozott atomalkut. Ezért Irán jelezte a nagyhatalmaknak, hogy hajlandó párbeszédet nyitni a rakétaprogramjának némely "dimenzióiról".

Az iráni nukleáris programot korlátozó megállapodást az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, valamint Irán képviselői kötötték meg. Az alku értelmében Irán felhagyott atomfegyver-fejlesztésével cserébe azért, hogy a nemzetközi közösség visszavont több gazdasági büntetőintézkedést a perzsa országgal szemben.

Irán azonban nem hagyott fel ballisztikus rakétaprogramjával, ami miatt Barack Obama elnöksége alatt Washington további, az atomalkutól független szankciókat hozott az iszlám köztársasággal szemben. A Trump-elnökség újabb szankciókkal sújtotta Iránt a rakétaprogram miatt, amelyet az atomalku megsértéseként értékelt.

Donald Trump szörnyűnek nevezte az atomalkut, és sajtóértesülések szerint nem fogja aláírnia a háromhavonta esedékes visszaigazolást arról, hogy Irán betartja az egyezményt.

A Reuters jelentése szerint az ENSZ-közgyűlésen Irán és a nagyhatalmak képviselői találkoztak, és Irán meglebegtette: hajlandó vitát nyitni a rakétaprogramról, hogy csillapítsa az azzal kapcsolatos aggályokat.

Amerikai és nyugati diplomaták nem erősítették meg, hogy a kérdés felmerült Rex Tillerson amerikai és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter találkozóján. Két amerikai tisztviselő azonban azt mondta, hogy a témát Irán "forrón tartja".

A Reuters információi szerint Irán azután kereste fel a nagyhatalmakat, miután Donald Trump az atomalkut "szégyennek", illetve "a világ legrosszabb alkujának" titulálta. Az egyezményt aláíró több nagyhatalom azonban kitart a dokumentum mellett.

Egy amerikai tisztviselő, aki közelről ismeri az iszlám köztársasággal folytatott tárgyalásokat, úgy fogalmazott, hogy Zarífnak több ajánlata is van.

Bahram Kászemi iráni külügyi szóvivő azonban tagadta, hogy Teherán hajlandó lenne a dialógusra a rakétaprogramról. Hangsúlyozta, hogy a program kizáróan védelmi jellegű, nem képezi vita tárgyát, és nem sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának a 2231-es határozatát, amely tiltja a ballisztikusrakéta-kísérleteket.