2024. április 19., péntek

Szijjártó: Öt fejezet megnyitását követeljük

Magyarország sürgeti Szerbia EU-integrációját

Magyarországnak és az Európai Unió egészének is az az érdeke, hogy Szerbia mihamarabb az EU tagállamává váljon, állapította meg hivatalos belgrádi látogatása során Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Az Ana Brnabić kormányfővel, Jadranka Joksimović európai integrációs miniszterrel és Aleksandar Vučić államfővel megtartott megbeszélések egyik legfontosabb üzenetét Szijjártó úgy fogalmazta meg: Magyarország tiszteletben tartja Szerbia eredményeit az európai közeledés útján, ezért nem kéri, hanem követeli az Uniótól, hogy öt tárgyalási fejezet nyíljon meg még az idén. Szerbiának szüksége van a pozitív előjelű válaszokra, értékelte a magyar politikus.

Úgy ítélte meg, hogy a két állam közötti kapcsolatok soha sem voltak jobbak, s kiemelte: Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy Szerbia már 2021-ben készen álljon az uniós csatlakozásra. Elismerően szólt a kisebbségi jogok hazai alkalmazásáról, s úgy vélekedett, akár uniós államok is példát vehetnek ezen a téren Szerbiáról. Két kiemelt jelentőségű közös projektumot említett: a Belgrád–Budapest vasútvonal és az energetikai összeköttetés megvalósításának átfogó tervét.

Vučićtyal az ország európai közeledése mellett a szerb–magyar kapcsolatokról, a regionális viszonyokról és a gazdasági együttműködésről tárgyaltak. A szerb államfő úgy fogalmazott: ahogyan eddig is, ezután is szívesen látja Szerbia a szomszédos országból érkező befektetőket, s mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő légkörre találjanak hazánkban üzleti terveik megvalósításához. A politikusok egyetértettek abban, hogy a két ország közötti kapcsolatok soha ilyen jók nem voltak, s azt is elégedettséggel nyugtázták, hogy rövidesen újabb együttes kormányülést tartanak, melyen az együttműködés további lehetőségeit is sorra veszik. A beszélgetőpartnerek üdvözölték, hogy 34 százalékkal növekedett a két állam közötti árucsere-forgalom, ezzel együtt azt is, hogy Szerbia növelni tudta a kivitelt Magyarországra.

A nap folyamán Aleksandar Antić energetikai tárcavezető is fogadta a magyar diplomácia vezetőjét. Kettejük találkozójának fő témája a gázellátás szavatolása volt, s a két ország közötti új gázvezeték-rendszer kiépítésének lehetősége is felmerült.