2024. április 24., szerda

Fiatal kutatók akcióban

Fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok XI. konferenciája

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság tegnap tartotta meg a fiatal néprajzkutatók és kulturális antropológusok XI. konferenciáját Szabadkán. A nyár folyamán ugyanis a kutatók Székelykevén jártak, ahol egy ötnapos terepmunka keretében gyűjthettek anyagot a helyi lakosoktól a lakodalomhoz kapcsolódó szokásokról. A kutatást dr. Raffai Judit vezette. A terepmunkán 17 kutató volt jelen, közülük a konferencián a munkáját bemutatta Bakos Réka, Fehér Viktor, Szalai Lilla, Bodor Anett, Emesz Sára és Csuvárdity Tamara. A tanácskozáson az előadók olyan témákkal foglalkoztak, mint a lakodalomkor fogyasztott étel, a lakodalmas szokások, az ajándékozás és a gyermekek szerepe a lakodalom alatt. A kutatást segítette a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke, dr. Szőke Anna, aki megnyitotta a konferenciát. A fiatal kutatók lelkesen beszéltek a szerzett tapasztalatokról, és a munkát a jövőben is folytatni kívánják. Céljaik között szerepel az is, hogy visszatérjenek Székelykevére még gyűjteni, és a témát a következő Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián szeretnék prezentálni.
@kc= A társaság bemutatta a legújabb tanulmánykötetét
Az összejövetel folytatásában bemutatták a Kiss Lajos Néprajzi Társaság legújabb tanulmánykötetét, A tekiai Havi Boldogasszony köszöntése – Kulturális értékeink a Kárpát-medencében 2. kötetet. A bemutatóra a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében került sor. A tanulmánykötet egy válogatás a 2016-ban megrendezett nemzetközi konferencia előadásaiból. A kötetet a szerzők mutatták be. Olyan témákat érint a tanulmánykötet, mint a tekiai búcsú, a doroszlói búcsú, illetve számos hazánkban fellelhető hiedelem és folklorisztikai elem. A kötetben tanulmányt olvashatunk Beszédes Valériától, Szőke Annától, Silling Istvántól, és még sok más jeles szerzőtől.
A rendezvényt és a kiadást támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága és a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar.