2024. április 17., szerda

Fölújítják az apatini zsinagógát

Az apatini Adam Berenz Német Egyesület és vezetője, Boris Mašić évek óta igyekszik pénzforrást és támogatást szerezni az egykori zsinagóga fölújítására és az épület megőrzésére. Most úgy határoztak, maguk fognak hozzá a munkához.

Megszerezték az engedélyt a fölújításhoz, megkapták az épület kulcsait. Egy, a tavasszal tartott humanitárius koncert bevételéből kezdték el a zsinagóga takarítását, belefogtak a durvább munkákba és a kisebb, szükséges javításokba.
– A takarítást követően beüvegezzük az ablakokat és megnyitjuk az épületet a vendégek előtt. Szerintem ez az értékes, a XVIII. század végéről, a XIX. század elejéről származó műemlék mágnesként vonzza majd a látogatókat, és bízom benne, hogy támogató is akad közöttük – nyilatkozta Mašić a 025info hírportálnak.
A zsinagóga mellett megmaradt a rabbi háza, és itt állt a zsidó iskola, a judaizmus helyi intellektuális központja is. A városban számos jelentős életművet megalkotott zsidó élt, köztük Ábrahám Pál világhírű zeneszerző, Sinkó Ervin neves irodalmár, és húga, a jeles szobrászművész. A zsinagóga fölújításával az apatini zsidók emlékét is meg kívánják őrizni.
Boris Mašić azt is elmondta, hogy a legfontosabb munkálatok után az épületben koncerteket és kiállításokat szerveznek, jövőre pedig elkészítik a zsinagóga teljes fölújításának tervét.