2024. április 19., péntek
AZ MNT AJÁNDÉKA

Könyvcsomag és interaktív tábla

A gyermekhét és a könyvhónap alkalmából Temerinbe is jutott a Magyar Nemzeti Tanácsnak a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően a vajdasági iskolákba eljuttatott könyvcsomagokból és interaktív táblákból.

Nemes Ildikó magyartanár átveszi a diákkönyvtár számára Petkovics Mártától a könyvcsomagot. Háttérben a már felszerelt „okos tábla” (Góbor Béla felvétele)

Nemes Ildikó magyartanár átveszi a diákkönyvtár számára Petkovics Mártától a könyvcsomagot. Háttérben a már felszerelt „okos tábla” (Góbor Béla felvétele)

Az ajándékot Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja tegnap adta át a Kókai Imre iskolában. A házi olvasmányokból, szépirodalmi művekből álló könyvcsomag az iskolakönyvtárban, az interaktív tábla a magyar szaktanteremben kapott helyet.

Az ajándékok átadásakor Petkovics Márta a 7. osztályos tanulók előtt elmondta, hogy a vajdasági magyar gyerekek kivételesen jó helyzetben vannak, mert anyanyelvükön tanulhatnak nemcsak az általános iskolában, hanem a középiskolában is, ami sajnos az anyaország határain kívüli országokban nem mindenütt van így. Az MNT-nek köszönhetően a szerb nyelvű tudás is továbbfejleszthető, de egyéb programok is vannak, amelyek a magyar ajkú diákokat segítik egészen az egyetem befejezéséig. Az MNT igyekszik segíteni minden diáknak, minden magyar családnak, és az intézményeknek valamilyen támogatást nyújtani. Megkérte a tanulókat, hogy jól tanuljanak, mert a magyar nyelv az egyik, amelyből a kis érettségire készülni kell. Azt kívánta a tanulóknak, hogy jól teljesítsenek és kerüljenek be abba a középiskolába, amelyben tanulmányaikat folytatni szeretnék.

Sziveri Béla iskolaigazgató megköszönte a biztató szavakat, a támogatást, különösen az interaktív táblát, amelyből van ugyan egy az iskolában, de azt még 7-8 évvel ezelőtt kapták és elavult, az alsó tagozatokon használják. Az újabbat pedig a felsős tanulók, és a magyar szaktanteremben szerelték fel. Az iskolaigazgató megítélése szerint a tanulók élvezettel használják majd, mint minden korszerű eszközt.

Az „okos táblával” jár egy szoftver is, továbbá egy 90 perces alapképzés, amelynek keretében szakemberek mutatják be a tanároknak az interaktív tábla használatát.