2024. március 29., péntek
KARATE

A sportszerűség szellemében

Hat ország karatézói a X. nemzetközi versenyen Csókán

A Csóka Karateklub és a Szerbiai Sotokan Karateszövetség által Csókán megrendezett 10. nemzetközi karatetornán 37 klub 375 versenyzője jelent meg Szlovéniából, Magyarországról, Romániából, a Szerb Köztársaságból, Boszniából és Szerbiából.

Aleksandar Muidža csókai edző értékelése szerint a torna kiváló versenyt hozott, amelyet a sportszerűség jellemzett. Ivan Čerić, a szlovéniai SKIF szövetség vezető oktatója szerint ez a szövetség itteni központi versenye: „Hosszú évek óta együttműködünk, és nagyon jó véleménnyel vagyok a hozzánk közel álló csókai barátainkról, akikkel a csókai és szlovéniai tornák mellett az európai versenyeken is barátkozunk.”

Aco Ćirović szövetségi kapitány felmérte a válogatottságra jelöltek kondícióját a magyarországi szereplés előtt: „A csókai torna a legmagasabb színvonalú volt, hiszen Milan Muidža és szervezőtársai immár húsz éve folyamatosan együtt dolgoznak” – nyilatkozta a kapitány, aki arról is beszélt, hogy már az 1978-as belgrádi világbajnokságon szó volt arról, hogy a karate olimpiai sportág lesz. „Hosszú út vezet ennek eléréséig, s bár tervben volt, hogy a 2020-as olimpiai játékokon Japánban bevezetik, nagy kérdés, hogy ez megtörténik-e. A legnagyobb probléma, hogy nagyon sok különböző szövetség és szervezet létezik, így nehéz megtalálni és bevezetni egy egységes szabályzatot.”

A tornán a torzsai Tokado Karateklub végzett az első helyen, második lett a nagybecskereki Banat, míg a harmadik helyet az újvidéki Sotokan 021 szerezte meg.