2024. március 29., péntek

Tizenhét éve következett be a fordulat

Ma van az október 5-ei változások évfordulója

Ma van 17 éve annak, hogy több hónapos tüntetés után 2000. október 5-én egy hatalmas belgrádi megmozdulás eredményeképp leváltották Slobodan Milošević volt jugoszláv és szerb elnököt. A tiltakozások azért kezdődtek el, mert Milošević nem akarta elismerni a jugoszláv államfőválasztás eredményeit, amelyen a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) jelöltje, Vojislav Koštunica került ki győztesként.

A polgárok október 5-én az ország minden részéből több tíz kilométeres gépkocsisorban, autóbuszokkal, traktorokkal és buldózerekkel özönlöttek a fővárosba – az utóbbi gépekre azért volt szükség, hogy az utakról eltávolítsák a rendszer által felállított rendőrségi zárlatokat. A tüntetés fő színhelye az akkori szövetségi, mai köztársasági képviselőház épülete előtti tér volt. A rendőrök már a délelőtti órákban nem tudták megakadályozni, hogy a tiltakozó polgárok behatoljanak a parlamentbe. A szövetségi képviselőházat felgyújtották, hatalmas károkat okozva a benne található felszerelésben. Hasonló sorsra jutott a rezsim által ellenőrzött Szerbiai Rádió és Televízió épülete is. A rendőrség hamarosan felhagyott az ellenállással, s tagjai csatlakoztak az elégedetlen tömeghez.

Az esti órákban a belgrádi képviselő-testület balkonjáról intézett üzenetet a polgárokhoz Vojislav Koštunica. Másnap, október 6-án, Slobodan Milošević elismerte választási vereségét, és ezzel véget ért a polgárháborúk és szankciók által fémjelzett miloševići éra.

A megmozdulásnak két halálos áldozata is volt. Jasmina Jovanović miloševaci tüntető egy teherautó kereke alá zuhant, Momčilo Stakić pedig szívrohamot kapott és valamivel később hunyt el. Összesen 65 személy sérült meg.