2024. április 23., kedd

Jobb napok várnak a katonaságra

Az államfő a felszerelés korszerűsítését és béremelést ígér a katonáknak, a polgároknak pedig működőképes vadászgépeket

A nepáli CG Corp Global tésztagyár rumai üzemének megnyitóján alkalmi beszédében Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, több témát is érintett. Ezek egyike volt a Szerbiai Hadsereg, annak folyamatban lévő korszerűsítése és a napokban Oroszországból megérkezett MiG vadászgépek.

Szerbia hamarosan tíz, működőképes MiG 29-es tulajdonosa lesz, vagyis a légierő felszereltségének tekintetében a régió vezető országa lesz, jelentette be az államfő, arról biztosítván hallgatóságát, hogy számára a polgárok biztonságérzetének erősödése az egyik legfontosabb célkitűzés.

– Pénteken fontos telefonbeszélgetésem lesz Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Mindenféleképpen köszönetet mondok neki, hiszen a vadászgépeket a lehető legkedvezményesebb feltételek mellett vásárolhattuk meg. Szerbia itt nem áll meg, a jövőben is folytatjuk a hadsereg és felszerelésének korszerűsítését. Ez nem azt jelenti, hogy fegyveres konfliktusokban vagyunk érdekeltek, hanem azt, hogy képesek szeretnénk lenni megvédeni az országok, illetve annak minden polgárát. A Szerbiai Hadseregben már most jobb állapotok uralkodnak, mint néhány évvel ezelőtt. Amikor a védelmi miniszter tisztségébe léptem, az országnak egyetlen működőképes MiG 29-ese sem volt. A katonákról sem feledkezhetünk meg, az elkövetkezendőkben jelentős, igencsak jelentős béremelésre számíthatnak. Október 20-án mindenki meggyőződhet arról, hogy hogyan is néz ki a Szerbiai Hadsereg különleges alakulatának 1500, a lehető legmodernebb felszereléssel ellátott katonája – taglalta Vučić.