2024. március 29., péntek

Između Kosova i Katalonije nema razlike

Stav Odbora Evropske Unije, da između pitanja Kosova i Katalonije, između ostalog, ne može da se povuče paralela, jer je Španija članica Evropske Unije, nema nikakve veze sa međunarodnim pravom - izjavio je dr. Tibor Varadi akademik i međunarodni pravnik za Tanjug. Dodao je da je nedvosmisleno da Evropska Unija ne bi volela da vidi otcepljenje Katalonije od Španije, a u isto vreme nije jasno zašto Evropska Unija ima stav da sa gledišta međunarodnog prava, druga pravila važe za Kosovo, Krim i Škotsku nego u slučaju Katalonije.

- U okviru međunarodnog prava, nije oformljen jedinstven stav u vezi samoinicijativnog izdvajanja jedne zajednice iz određene zemlje. Sve u svemu, ne vidim osnov za razlikovanje, zašto treba drugačije tretirati Kosovo od Katalonije. U slučaju Kosova i Metohije, Međunarodno Pravosuđe, koje je svoje mišljenje dalo u formi saveta, tj. izbeglo odgovor na pitanje da li je osamostaljenje Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Tako su na elegantan način zaobišli odgovor na pitanja vezana za pravo na samoopredelenje - rekao je Varadi.

Prema Varadijevim rečima, bilo bi pristojno da zvaničnici EU opravdaju stav da između Katalonije i Kosova ne može da se povuče paralela. Na ovu izjavu je teško dati objašnjenje, jednostavnije bi bilo da promene raniji stav, što im ne bi bio prvi put.

Zbog ovakvog stava Evropskog Komiteta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je satanak na kojem su prisustvovali, predsednik, premijer, članovi predsedništva i sigurnosna služba. Doneli su odluku da od EU zatraže odgovor na ovaj stav Evropskog Komiteta. Jakša Šćekić, novinar smatra logičnim odluku rukovodstva Srbije, ali misli da EU neće dati odgovor na to kakva je razlika između Kosova i Katalonije. Oni smatraju da je pitanje statusa Kosova zaključeno.

- Uprkos svemu, Srbija treba da uputi pismo EU, ne treba ostaviti bez komentara ovu situaciju. Zbog međunarodnih odnosa treba podvući crtu, koju rukovodstvo zemlje nije voljno da prestupi. Ne zbog prošlih vremena, već zbog budućnosti, jer šta bi bilo da jednog dana Milorad Dodik i Srbi u Bosni najave da će održati referendum nezavisnosti - objašnjavao je Šćekić. Za RTV je Ivica Dačić, ministar za spoljnu politiku dao izjavu vezano za dešavanja u Kataloniji sa aspektom na Srbiju. EU ima stav da, ustavom zagarantovanu teritoriju Španije ne može niko da razdvoji, dok su u slučaju Kosova dozvoljeni jednostrani koraci - objasnio je Dačić i dodao ,, Ovo nema veze sa međunarodnim pravom, ovo je politika“.

- Kosovo ne može biti jedinstven slučaj, Kosovo je jednostranim aktom proglasilo nezavisnost. Katalonija jednostranim pravnim aktom želi da proglasi nezavisnost. Dešavanja na Kosovu nisu u skladu sa pravilima međunarodnog prava. Preduzeti koraci katalonskih vlasti nisu u skladu sa međunarodnim pravom. Prema mišljenju Evropske zajednice, razlika između ova dva slučaja je u tome što je Španija članica EU. Ne razumem kakav je ovo stav - pitao se Dačić.

Srbija je prilikom proglašavanja državnosti Kosova upozoravala međunarodnu zajednicu, da su otvorili Pandorinu kutiju, i da se sa Kosovom neće završiti jednostrano otcepljivanje delova država - istakao je ministar i naglasio da je Srbija u prijateljskim odnosima sa Španijom. Srbija podržava njihovo jedinstvo, tačnije protiv smo svakog koraka koji nije u skladu sa međunarodnim pravom - zaključio je Dačić.