2024. április 20., szombat

Virágzó (haldokló) gesztenyék

Rovarkártevő áll a jelenség hátterében

Aki a napokban a zentai Tisza-parti gesztenyesétányon jár-kel, és nemcsak a fák alá lehullott, levert érett vadgesztenyékre figyel, hanem felemeli tekintetét a fák koronájára, meglepődve tapasztalhatja, hogy nem is egy, hanem hat-hét öreg gesztenyefa részben ugyan, de friss zöld leveleket és szép fehér virágokat növesztett a sárga-barna őszi lombhullásban. Érdekes látni, hogy ugyanazon az ágon az érett, tüskés gesztenyetermés mellett ott a virítanak a fehérben pompázó virágok.

A Tisza-parti sétány gesztenyéi őszi virágzásba kezdtek, ami a betegség jele (Gergely József felvétele)

A Tisza-parti sétány gesztenyéi őszi virágzásba kezdtek, ami a betegség jele (Gergely József felvétele)

Szeptember végén, október elején kivirágoztak a vadgesztenyék. Sokan kérdezik: mit jelent ez? Megtévedt a természet? Tavaszt éreznek a fák, és a hideg és hosszú őszi éjszakák ellenére virágot hoznak?

A gesztenyevirágok üdítő látványa valóban elgondolkodtató, hiszen a természet szigorú rendje és törvényszerű, az éghajlathoz, az évszakokhoz igazodó racionalitása látszik megbomlani, felborulni. A járókelők, amint észlelték a gesztenyevirágzást, azonnal találgatásokba kezdtek. E természeti tünemény láttán egyesek máris biztosra veszik, hogy hosszan tartó enyhe ősz vette kezdetét. Mások a fák rendellenes viselkedéséből kiindulva éppen az ellenkezőjét sejtik, mármint, hogy kemény és hosszú hideg tél köszönt be hamarosan.

De mit mondanak a hozzáértők, a botanikusok? Tényleg üzenni akarnak az öreg gesztenyék – a fiatalabb fák nem virágoztak ki – így ősz elején? Ha igen, akkor mit jelent a rendkívüli őszi gesztenyevirágzás? A vadgesztenye túl korai, őszi virágzása mindenképpen rendellenes jelenség, hiszen majd csak április végén kellene virágba borulniuk.

Az Amerikából behurcolt vadgesztenyelevél-aknázómoly a fák leveleire petézik, majd a kikelő lárvák belerágják magukat a levelekbe, a lombozat egy része emiatt már nyáron elkezd hullani. A fák egy része, főleg az öregebb, félig már kiszárad példányok augusztusban már őszi képet mutatnak. Amíg az egészséges fák zöldellnek, addig az aknázómollyal sújtott gesztenyék a lombjukat hullatják. E megzavarodott fák aztán szeptemberben elkezdenek virágozni. A korai lombhullás után a fa „arra a következtetésre jut”, hogy túl van az őszön és a télen, így elkezdhet virágozni. Sajnos a rendhagyó virágzás miatt ezek a fák legyengülve várják be a tavaszt, és előbb-utóbb végkimerülésben pusztulnak el.

A vadgesztenyelevél-aknázómoly csak a közönséges vadgesztenyét károsítja, a többit nem támadja meg, ezért a rendszeres permetezés mellett több piros virágú vagy más néven korcs vadgesztenyét kellene ültetni a beteg fehér virágúak helyére.