2024. április 20., szombat

Kiderült: Mérgesgázt vetettek be Szíriában

Mérgesgáz-támadást hajtottak végre március végén Szíriában polgári lakosság ellen - jelentette a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

Az amszterdami székhelyű szervezet vizsgálóbizottsága szerint az északi szíriai Hama körzetben fekvő Latamneh városában március végén elkövetett támadásban szarint vetettek be, amelynek következtében mintegy 70 embert megsérült. Legtöbbjüknek erős hányingere volt, sokakat habzó szájal és izomgörcsös panaszokkal szállítottak kórházba.

Az ENSZ és az OPCW közös vizsgálata korábban megállapította, hogy a 2011-ben kezdődött szíriai háború során a kormányerők legalább háromszor vetettek be a klórt tartalmazó kémiai fegyvereket, amíg az Iszlám Állam terrorszervezet több alkalommal kéntartalmú mustárgázt használt.

Az OPCW legfrissebb megállapítását várhatóan a szervezet szíriai tényfeltáró missziójának jelentésébe fogják beilleszteni, amely az elkövetkező hetekben tesznek közzé.

A nyugati országok korábbi álláspontja szerint a szíriai rezsim április 4-én is mérgesgáz-támadást hajtott végre, akkor a nyugat-szíriai Idlíb tartományban található Hán Sejkún városában. A támadásban közel 90-en meghaltak és legalább 170-en megsebesültek.